ЦИК реши: Контролно брои разписките в 1343 секции у нас и 39 в чужбина

Новини
18:59 - 11 Юли 2021
2124
ЦИК реши: Контролно брои разписките в 1343 секции у нас и 39 в чужбина

Проблеми с машините за гласуване забавиха изборния процес на различни места в страната. В десетки секции беше преминато към вот с хартиени бюлетини. 

В ранния следобед ЦИК даде право на Районните избирателни комисии сами да решават дали и къде да се преминава към гласуване с бюлетини при технически проблеми с устройствата, след като десетки машини в страната излязоха от строя.

Според информацията от ЦИК към 15 часа 42 бяха секциите, в които е било преустановено машинното гласуване, а към 17 часа секциите станаха над 50.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи:

"Секциите, в които е преустановено машинното гласуване или изобщо не е започнало такова, са общо 53 в страната. Всички 421 машини за гласуване извън страната работят без проблем, поне по информация на Министерство на външните работи".

По-рано заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви подробности за секции у нас и в чужбина, в които е имало проблеми с машинния вот:

„Имаме изпратени решения от РИК-Бургас за една секция, от 25-а Районна избирателна комисия - София за една секция, от РИК-Враца за една секция и от РИК Плевен за една секция. За извън страната - до момента

имаме подадена информация за една машина в Испания, която за кратко е спряла да работи, но е продължила, и за една машина в Турция, но в секцията, в която тази машина е спряла да работи, има второ устройство, така че продължава гласуването с второто устройство...

От новите десет има нови в район Видин. Досега нямаше спряна машина от Районна избирателна комисия - Видин и сега има решение за две секционни комисии, в които се спира машинното гласуване - 23-та и 51-ва. Има взети решения. Всъщност най-много са в 25-та Районна избирателна комисия. Освен взетите решения от Централната избирателна комисия за 8 секционни комисии, Районната комисия е взела решение за още две".

53-те секции, в които заради различни технически проблеми се премина към вот с хартиени бюлетини, са 0,49% от всички 10 516 устройства в страната. Такива бяха и прогнозите на ЦИК - да бъдат между половин и един процента машините, които ще излязат от строя.

Централната избирателна комисия взе и решение за контролно преброяване на разписките. Камелия Нейкова обясни за колко секции и защо се прави това:

"В 1343 секции в страната и в 39 извън страната, определени на случаен принцип. Централната избирателна комисия взе това решение, за да направи контролно преброяване с оглед гарантиране сигурността на машинното гласуване, да се направи сравнение с резултатите, отпечатани в машинния протокол, и с контролните разписки, които отразяват вота на всеки един избирател".

До 18.00 часа над 70 са сигналите и жалбите, които са постъпили в ЦИК. Има жалби за публикуване на изборни резултати, има и такива за критики към работата на секционни избирателни комисии и с твърдения за нарушения на избирателни права на гражданите, както и за агитация в изборния ден, а също и над 20 жалби за агитация в социалните мрежи, но те остават за сведение, тъй като не подлежат на контрол от ЦИК.

"Има подадени към 13.30 часа 6 жалби и 45 сигнала. Имаме няколко жалби за начина на работа на секционната избирателна комисия, твърдения за нарушение на избирателни права, 2 броя за агитация в изборния ден и 21 броя са за предизборна агитация в социалните мрежи.

Както знаете социалните мрежи не са медийна услуга и не подлежат на контрол от Централната избирателна комисия, така че тези сигнали остават за сведение", каза заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова отправи препоръка към гражданите и към секционните избирателни комисии във връзка с гласуването с машини:

"Препоръчваме на всички избиратели, а и на вниманието на секционните избирателни комисии, когато се отпечатва контролната разписка, след като избирателят е натиснал бутон гласуване, трябва да се изкача цялата разписка да бъде отпечатана, гражданите да не дърпат разписката, защото това води до спиране на работата на машината и създава проблеми с машинното гласуване. Машината трябва да се стартира отново от секционната избирателна комисия  и неоснователно бави процеса. Освен това е от значение обстоятелството, че трябва да се отпечата цялата контролна разписка, за да бъде записан гласа в електронната урна в машината. Когато избирател дърпа разписката върху нея не се отпечатва неговия вот и не може да се запише и гласа".

"Избирателната активност към 16.00 часа е 27,2%. Ако трябва да направим сравнение с изборите от 4-ти април, тогава към 17.00 часа имаме информация, е била 40%“, посочи още председателят на ЦИК Камелия Нейкова.