ЦИК заключи: Избирателната активност е рекордно ниска, няма да прехвърли 40%

Новини
18:45 - 14 Ноември 2021
4748
ЦИК заключи: Избирателната активност е рекордно ниска, няма да прехвърли 40%

Избирателната активност е рекордно ниска и за парламентарни, и за президентски избори, въпреки че в следобедните часове има известно повишение на желаещите да гласуват. Ясно е, че окончателната активност няма да надхвърли 40%. Ако гласуването върви с това темпо тя ще е по-ниска. Това заяви зам.-председателят на ЦИК и социолог Цветозар Томов.

Томов посочи още един прецедент - за първи път най-високата активност е отчетена в София - в 23-и район.

"Досега това не се е случвало. Близките числа на активността в двата вида избора показват и, че в повечето случаи хората са упражнили правото си на глас и за президент, и за парламент. На другия полюс по отношение на активността за пореден път излиза област Кърджали. В Пловдив - град активността също е под средната за страната. Как можем да си обясним тази картина? Като че ли за нашите стандарти твърде много избори за тази година и вероятно това дава отражение на активността. Вероятно пандемията също дава отражение, особено при по-възрастните хора, които може би се въздържат да отидат до секциите. Нека се надяваме, че в последните часове българите ще бъдат по-активни, защото колкото по-висока е активността, толкова по-голяма е легитимността", обясни Томов.

Ако в 20 ч пред секциите има хора, които чакат да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с 1 час, най-късно до 21 ч, напомни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Росица Матева.

131 сигнала и 14 жалби са постъпили до 17,10 ч в ЦИК. Те са основно за агитация в социалните мрежи, публикуване на данни от социологически проучвания и др.

59 машини към момента са спрели работа поради различни проблеми, като в тези секции е преминато към гласуване с хартиена бюлетина. При седем от устройствата проблемът е регистриран още в събота.