Циклонът "Бианка" носи у нас много валежи и силен вятър

Общество
16:48 - 27 Февруари 2022
3806
Циклонът "Бианка" носи у нас много валежи и силен вятър

Националният институт по метеорология и хидрология  (НИМХ) издадe предупреждение за значителни валежи и за силен вятър. През следващите 48 часа под влияние на бавно подвижния средиземноморски циклон "Бианка" у нас се създаде валежна обстановка.

Очакват се значителни валежи, които бързо и почти навсякъде ще преминат в сняг. Ще се образува и снежна покривка. По проходите и в Североизточна България ще има снежни виелици и ще се образуват преспи, съобщават синоптиците от НИМХ.  

В по-голямата част от страната предупреждението е от първа степен - жълт код, а за областите Смолян, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, София област, Ловеч и Габрово - от втора степен - оранжев код. Очакват се значителни валежи със сумарни количества между 20-35 литра на квадратен метър, а в Предбалкана и в Рило-Родопската област - до 40-60 литра на квадратен метър. Най-слаби ще са валежите по поречието на Дунав - до 10 литра на квадратен метър.  

Валежите ще продължават и през нощта срещу понеделник.

За 28 феврури НИМХ издава предупреждение за значителни валежи и силен вятър. В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код код за снеговалежи и за образуване на нова снежна покривка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и силен североизточен вятър, ще има също условия за преспи и навявания. В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила оранжев код за утре. Там ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд, информират метеоролозите.