Цирк в НС: Тошко Йорданов и Георги Свиленски си налетяха на бой

За да се успокоят страстите, Мирослав Иванов прекъсна заседанието

Политика
10:41 - 06 Юли 2022
5825
Цирк в НС: Тошко Йорданов и Георги Свиленски си налетяха на бой

Размяна на остри реплики между депутата от ИТН Тошко Йорданов и Георги Свиленски от БСП стана повод за прекъсване на заседанието. Изречението "Г-н Свиленски, кой орган от тялото на Корнелия Нинова е", отправено от страна на първия, докара двамата до опасна близост. Това накара квестори да ги наобиколят и застанат помежду им, за да не се стигне до физическа саморазправа.

Така председателят на парламента Мирослав Иванов се принуди да прекъсне заседанието и да даде почивка.

ИТН настояха Законът за личната помощ, който предлагат да влезе в дневния ред утре - за днес той бе предвиден като трета точка, но ако не мине, ще отпадне от програмата, тъй като е предложение от опозицията. Любомир Каримански се възмути, че БСП не подкрепиха гласуването. Което доведе до размяна в нападки. Георги Михайлов го обвини, че се държи като "леля Поли от Том Сойер". И след това всички изказващи се подхванаха темата за бюджета - Каримански замеси и Георги Свиленски от БСП, който не разбирал от темата. "Вие искахте да саботирате и пробиете бюджета, атакува социалистът.  "Ние 10 г. внасяхме алтернативни бюджети, не бе прието нито едно наше предложение, а вашите бяха приети и ще бъдат изпълнени", заяви Свиленски. И обвини Каримански, че си играе с темата за личната помощ, тъй като председател на бюджетната комисия е могъл да го вкара в бюджета, "защото това нещо иска пари". "Тези хора 10 г. са лъгани и сега продължават да бъдат лъгани", обобщи той.

Тошко Йорданов от ИТН се оплака, че първо били виновни, че няма да има бюджет, след това - че е приет. "Това се нарича шизофрения. Депутатите на БСП се тръшкаха за майките с децата с увреждания, когато ГЕРБ управляваха, твърдяха, че този закон е велик, сега джафкат в обратна посока", продължи той.