Цонева настоя за документ за ангажиментите на коалицията

Депутатката от ПП-ДБ каза, че формирането на екипите на министрите трябва да е съгласувано между тях, а не да се случва през неформални телефонни разговори, за каквито говори Бойко Борисов

Новини
15:50 - 25 Юни 2023
2887
Цонева настоя за документ за ангажиментите на коалицията

"Кабинетът “Денков - Габриел” трябва да реализира реформаторски дневен ред иначе съществуването му ще изгуби смисъл". Това заяви народната представителка от “Продължаваме промяната - Демократична България” Антоанета Цонева по БНР.

Според нея гаранцията за поетите ангажименти при съставянето на правителството трябва да се официализира с документ, подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и от премиера и вицепремиера.

“Според нас това би представлявало сериозна гаранция за изпълнението и доразвиването на поетите ангажименти, които са част от законодателната и управленската ни програма”, заяви Цонева и изрази очакване за предстоящи среща и разговори между първата и втората политическа сила.

Представителката на ръководството на “Да, България” подчерта необходимостта от механизъм за взаимодействие и вземане на решения за избора на нови ръководства на регулаторните органи. Според нея въпросният механизъм трябва да има публичност, за да консолидира доверието в регулаторите, тъй като от ефективната им дейност ще зависят спазването на закона и благосъстоянието на българските граждани.

Депутатката заяви още, че ПП-ДБ следва единен курс за спазването на споразумението между премиера Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел при създаването на правителството. Цонева подчерта, че формирането на екипите на министрите трябва да е съгласувано между тях, а не да се случва през неформални телефонни разговори, за каквито говори Бойко Борисов.

“Не смятам, че отказът ни да влезем в пленарна зала в петък беше грешка. Това беше силен символен акт”, каза още Цонева. На въпрос на водещата относно предстоящите местни избори народният представител от ПП-ДБ изрази убеденост, че предстои реализирането на много добър план за София с участието на стотици хора.

“Познавам кандидатите и екипите, които стоят зад тях, и съм сигурна, че ще имаме успех в София”, заключи Цонева.