COVID-ужас: Пет деца с коронавирус развили миокардит

Здраве
09:27 - 15 Януари 2021
6148
COVID-ужас: Пет деца с коронавирус развили миокардит

"Вече знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит – възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години". Това заяви пред БНР кардиологът в Националната кардиологична болница д-р Любомир Димитров и уточни, че става дума за деца между 4 и 16 години. 

„Вирусът протича в две фази – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита.", обясни кардиологът. 

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул (миокард), което може да има от безсимптомно до фатално протичане. Съществуват разнообразни причинители на това заболяване, като най-общо могат да се разделят на инфекциозни и неинфекциозни. 
 
Инфекциозните причинители увреждат мускулатурата чрез директно навлизане в клетките, имунни процеси или чрез своите токсини. Засягането може да е огнищно или дифузно (на целия миокард) и до някъде от това зависят симптомите и късните последствия от миокардита. Докато леките форми могат да бъдат излекувани за няколо седмици без усложнения, то при по-тежките ранните и късните последствия градират и варират от ритъмни и проводни нарушения, през кардиомегалия, кардиомиопатия до мълниеносна остра сърдечна смърт.

Началото на миокардитите обикновено е неспецифично и често остава незабелязано, съвпадащо с остри респираторни инфекции. Повечето такива инфекции отминават безпроблемно сами или след проведено специфично лечение. Внимание заслужават обаче, случаите, в които 2-3 седмици след това все още има „непълно излекуване“ при проведено стандартно лечение.

Може да се наблюдават неспецифични оплаквания като лесна уморяемост, отпадналост, изпотяване. Към клинично проявените миокардити може да се насложат симптоми от сърдечната област – сърцебиене, разнообразни ритъмни нарушения, „тежест в сърцето“, задух, учестен пулс, отоци по долни крайници и други.

При доказан инфекциозен миокардит следва специфично лечение на основния възпалителен процес в комбинация с лечение на сърдечните усложнения.

Д–р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, и след май месец, когато ще започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

По думите му хората със сърдечно–съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана.

„Около 30 на сто от хората от страните в Европейския съюз казват „Да“ за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят“, каза кардиологът.

„Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово.“, коментира още специалистът. И подчерта: „Това, което е липсващото звено в момента, е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.“

Ако не убедим хората, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи, смята д-р Димитров.