Цвета Караянчева тъгува за парламента

Бившият председател на Народното събрание отново не успя да спечели мандат за ГЕРБ в Кърджали

Новини
13:45 - 06 Октомври 2022
7118
Цвета Караянчева тъгува за парламента

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при ДПС, както обикновено, а петият – при кандидата от БВ Григор Захариев. Така бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ, която от няколко избора насам отчаяно се опитва да се върне в голямата политика, отново се провали.

„Жалко е само, че Кърджали няма да има човек в Народното събрание, на който да му пука за хората в региона. Наистина жалко!“, написа на стената си във Фейсбук областният лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева.

На парламентарните избори на 2 октомври ГЕРБ-СДС се класира на второ място в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район. Водената от бившия председател на парламента Цвета Караянчева листа получи подкрепата на 6600 кърджалийци. За пореден път

системата за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер“ „подари“ 5-ия мандат - този път на „Български възход“, за която партия гласуваха едва 654 души в Кърджалийско.

В емоционалния пост във Фейсбук бившият председател на Народното събрание утешава своите симпатизанти:

„Първо, благодаря на 6606-те жители на област Кърджали, които ме подкрепиха, благодаря на онези, които след неделя ми позвъниха да ми дадат кураж, благодаря на структурите на 7-те общини, които дадоха всичко от себе си, за да постигнем този резултат. Искам да ви кажа, че не съм ви предала, защото се борих за вас и заедно с вас през всичките 15 години. Заедно се радвахме, заедно плакахме, заедно падахме и се изправяхме и станахме това което сме днес - сплав от енергия, воля, кауза и съдби, събрани в името на каузата Кърджали. Три пъти се блъскаме в една стена, която ако зависеше от нас щяхме да пробием с главите си, но не. Мили мои, не унивайте, не падайте духом и не губете надежда, казах ви и преди.“

Избрана първоначално за заместник-председател на XLIV народно събрание, от 17 ноември 2017 г. до 25 март 2021 г. е негов председател. В последния мандат тя беше консултант на парламентарната група на ГЕРБ.