Цветан Цветанов пред Lupa.bg: Трябват доказателства за подслушването, иначе това ще е празна политическа атака

У нас
16:09 - 21 Май 2021
4155
Цветан Цветанов пред Lupa.bg: Трябват доказателства за подслушването, иначе това ще е празна политическа атака

Ако не се намерят доказателства за подслушването, обявено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, това ще означава просто една политическа атака. Не забравяйте, че когато аз бях замесен през 2013 г. в такава сага, нищо не се доказа. Така бившият МВР шеф Цветан Цветанов коментира пред Lupa.bg данните на служебната власт, че секретните звена ДАТО и ДАНС са използвали неправомерно специални разузнавателни средства срещу политически лица, включително и срещу премиера ген. Стефан Янев.

"В онзи анонимен сигнал срещу мен пишеше, че МВР подслушва всички, включително и президента Росен Плевнелиев. Говореше се за кетчъра, а после стана ясно изрично чрез писмо на производителя, че той не е внесен в България с въпросното устройство", припомни някогашният зам.-лидер на ГЕРБ за добре известния джип, станал популярен с нарицателното "Цецомобил". 

Цветанов отправя призив Бюрото за контрол на СРС-тата да направи неоходимата проверка, но не само за да установи дали са ползвани "бръмбари", а и да се види как е съхранявана и ползвана информация, включително и дали има унищожени данни. Попитан дали е възможно ген. Янев да е бил сложен "на слушалка", а впоследствие данните, събрани от СРС-тата да са били ликвидирани, председателят на "Републиканци за България" обяви, че това е възможна хипотеза, но не се наема да я коментира. 

На въпроса дали разполага с данни предишната власт в лицето на премиера Бойко Борисов да е допускала незаконно подслушване, той уточни: "Нямам данни за ползване на СРСта, а и винаги се е работило да се преструктурира контролът. Знаете, в последните години беше създадена Държавната агенция за технически операции и тя беше извадена от МВР. Тя също подлежи на контрол". 

По думите му, всичко може да бъде проверено и издадено на показ. 

По отношение на чистката из високите етажи на властта, Цветанов се въздържа от конкретен коментар, но напомни, че и при служебния кабинет на Росен Плевнелиев е имало мащабни промени и на шефове на областни дирекции на МВР, и в областната управа. 

"Служебният кабинет има отговорност за провеждането на честни и прозрачни избори, основните функции, за което са на МВР и губернаторите. Не искам да давам оценка. Но те носят отговорност за кадровите промени", каза още Цветанов. И уточни, че има кредит на доверие към служебното правителство. 

По повод данните на Бойко Рашков, че се води дело срещу партията му за купуване на гласове на предишните парламентарни избори, той отсече, че пак са необходими доказателства. "Където има доказателства и виновни, те се наказват и всеки си носи отговорността. Но ние нямаме такава информация, нито провеждаме такива политики", добави екс МВР шефът. 

Иначе Републиканци за България тръгвали към предсрочния вот засега сами като отчитали загубата на предишния заради натиск от тогавашната власт. 

Наред с това настояват Комисията по разкриване на досиетата от бившата Държавна сигурност да провери всички назначения в служебното правителство.