Цветан Василев дал на русофилите 31 515 евро за ордени

Спецпрокуратурата разсекрети нова порция документи

Политика
14:21 - 20 Септември 2019
3539
Цветан Василев дал на русофилите 31 515 евро за ордени

Специализираната прокуратура направи публични поредна селекция от документи, свързани с разследването за шпионаж, по което обвиняем за престъпление против републиката е председателят на Национално движение „Русофили” Николай Малинов.

Сред тях най-интересни са два – дарение за организацията от свързваната с подсъдимия банкер Цветан Василев „Бромак” и компютърна експертиза на телефон, за който се твърди, че е на бившия главен редактор на „Дума” Юрий Борисов.

Дарението е в размер на 31 515 евро за отпечатването на 200 броя от паметния знак „Самарски кръст” по случай 135 години дипломатически отношения между България и Русия. Датата на договора е 15 януари 2013 г.

В по-ранна публикация на държавното обвинение беше представена докладна записка, за която се твърди, че е от Малинов. В нея се излага план за създаване на мощна русофилска партия със собствени медии, финансирана чрез активи, намиращи се в орбитата на Цветан Василев и КТБ, които бившият банкер трябвало да предостави. Сега е поместен и български превод на същата докладна записка.

Има и два договора, по които страна е Николай Малинов като физическо лице или като издател на вестник. С единия той предоставя информация на Руския институт за стратегически изследвания, а с другия предоставя пространство за съдържание на „Российская Газета” в изданието си.

Справката от телефона, за който се твърди, че е на Юрий Борисов е по-любопитна. В нея изрично се подчертава, че в паметта на устройството не са били открити файлове, свързани с движение „Русофили”, общество „Двуглав орел”, Руския институт за стратегически изследвания и 4 други физически или юридически лица с отношение към разследването, които са цензурирани от държавното обвинение.

Извлечени са чатове от няколко програми, но в представената на медиите извадка има само няколко разговора. Фейсбук потребител „Ивелина” (фамилията е скрита) се възмущава от публикация на „медията на Малинов”, на което притежателят на телефона отговаря „Съдържанието се определя в Москва”.

В рамките на друг разговор с нея той категорично отрича да е използвал приложението за криптирана комуникация „Телеграм”, при което „Ивелина” му копира техни чатове. В един от тях потребителят е казал „Трябва да се подготви за година-две истинска лява и русофилска партия, която да влезе в НС и да играе ролята на балансьор”. „Да, това за партията може да са мои думи”, отговаря притежателят на иззетото мобилно устройство.

Според разследващите, действително на него имало „Телеграм”, който обаче е бил изтрит.

Друг фейсбук потребител – „Панко”, отбелязва: „Нямате търпение да сменяте властта в държавата и в партията”, на което получава отговор: „Така искат кукловодите. Ние просто сме изпълнители”.

В „Уотсап” собственикът на смартфона казва преди 14 март 2019 г. на потребител „Ники Мал Ники Малинов” по отношение на онлайн медия: „Трябва да видим дали (скрито) няма да се продава. Нали руснакът иска да купува инфо сайт?”.

В рамките на експертизата по никакъв начин не се прави връзка между телефона и Борисов извън използването на потребителско име Yuri Borissov – няма, например, данни асоциираният телефонен номер да е негова собственост или, ако устройството има биометрични сензори (за отключване с лице или отпечатък), те да съдържат данни за бившия главен редактор на „Дума”.