Цветана Манева го закъса с краката, тръгна с бастун

Актрисата се оттегли от активната си сценична кариера през пролетта на 2022 г.

Култура
12:13 - 26 Април 2024
5232
Цветана Манева го закъса с краката, тръгна с бастун

80-годишната Цветана Манева трудно ходи и вече разчита на помощта на бастун. Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ. За да не ангажира непрестанно съпруга си Явор Милушев или други близки и познати, си купила бастун, с който да може да излиза в квартала.

Цветана се подпирала на него, ходейки до магазина, да плаща сметки и да си върши работни задачи, но пристъпвала с малки крачки. На лицето ѝ при всяка стъпка излизали мъчителни гримаси, споделят нейни съседи. Голямата актриса не можела да прикрие болката, която изпитвала.

Манева обаче не се появявала с бастуна по светски мероприятия, за да не буди съжаление у почитателите си. Тя не крие, че страда от тежка диагноза, но отказва да я назове по име. По тази причина актрисата се оттегли от активната си сценична кариера през пролетта на 2022 г. По думите ѝ положението ѝ е сериозно и от ден на ден силите я напускат, пише "Ретро".

„Почивката ми е по принуда. Не мога да я приема нито като почивка, нито като наказание. Ако имах физическите сили, щях да играя още. Защото пък да те извеждат на сцената като „носят ме мамо, влачат ме“ не е много хубаво. В ситуация, в която физиката ме изостави, остана ми духът. Поне мозъкът ми работи, слава Богу. Имам си молитва всяка сутрин. Като вляза в банята и се погледна в огледалото, си казвам – и сега от това трябва да направя лице“, споделя Манева.

Единствените ангажименти, които голямата актриса все още приема, са да журира на различни театрални и кинофестивали и конкурси, както и да се появява понякога на културни мероприятия. За здравето си тя се консултирала и с дъщеря си Надежда, която се грижи именно за възрастни хора във Виена. Там тя завърши серия от обучения и курсове за професионален рехабилитатор, за да може да практикува добре платената в чужбина професия.