Цветанов напуска парламента !

Вторият в ГЕРБ остава зам.-лидер на партията и шеф на предизборния щаб

Политика
17:17 - 27 Март 2019 (обновена)
2891
Цветанов напуска парламента!

Цветан Цветанов обяви, че напуска парламента, но остава зам.-лидер на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията. Решението си вторият в ГЕРБ обяви в 17,17 ч. в специално изявление в Народното събрание след среща с премиера Бойко Борисов. 

Срещата на Цветанов с медиите в парламента продължи един час, като след изявлението си той отговори на десетки въпроси.

Както първо Lupa.bg съобщи, Цветан Цветанов остава да работи за партията извън парламента заради скандала, станал известен като Апартаментгейт.           

"Няма разделение в политическа партия ГЕРБ, няма разделение между мен и нашия лидер. Не смятайте, че ще сложа егото си на първо място, аз не съм направил никакво престъпление", увери силно емоционално вторият в ГЕРБ. 

"Искам да укротим  всички спекулации, които биха могли да се тиражират, че Цветанов иска да вземе ГЕРБ, да разцепи ГЕРБ. Винаги съм се водил от семейни ценности и знам, че в едно семейство ако има развод, страдат децата. Винаги съм изповядвал това да бъдем екип. Мъдрото правилно решение гради мостове, а когато е взето с емоции - правиш дупки и езера", каза бившият вътрешен министър.

И подчерта, че няма драма, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне парламента.

"Ветровете брулят високите върхове", изрази се метафорично вторият в ГЕРБ в отговор на журналистически въпрос дали го боли за това, което се случва. Той увери, че не е имало никакъв натиск от страна на премиера Борисов за неговото решение. "Вие мислите ли, че мъж на 60 и мъж на 53 години може да се държат като тийнейджъри?", попита риторично той.    

Цветанов припомни как е поел ГЕРБ по предложение на Бойко Борисов. „Правил съм го с желание и амбиция, за да покажа новия модел на управление, който да даде видими резултати и да не се спират еврофондовете.”, върна се назад, в романтичните времена Цветанов.

И сподели как през 2009-та година, участвайки за първи път в избори, партията е получила над 1млн. и 100 подкрепа от българските граждани. „Смятате ли, че за нас имат значение постовете, които заемаме? Важното е да възприемаме всичко като кауза. Аз го възприемам така. Не съм възнамерявал да правя нещо  по-различно, което да не кореспондира с волята на нашия политически лидер.”, бе категоричен парламентарният шеф на герберите в оставка. 

Цветанов благодари на всички, които го подкрепиха.  

"С премиера имаме много прагматични и искрени разговори, говорим като равен с равен по важни теми. Натиск върху мен не е имало. Винаги взимам решенията си, ръководен от каузата ГЕРБ и това, което може да ограничи спекулациите", допълни Цветанов. Смятате ли, че 60-годишен мъж и 53-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри и ще се оставят да ги разбиват? Имам чуваемост за мненията", коментира той на въпрос дали е имало натиск върху него за оставка.
"Цветанов бе категоричен, че няма от какво да се срамува. Единственото, от което съм направил е да огранича възможността да излизат политически декларации. И спрях колеги да ме посрещнат на летището", разказа Цветанов.

Цветанов вметна, че е политическото лице, "което трябваше да бъде ударено точно преди изборите от този сценарий. "Болно ми е от всичко, което се изля към мен и партията ми.", призна той. 

"Категорично заявявам, че във всичко, което съм правил, съм се ръководил от законността и да е в обществен интерес. Отношенията ми с когото и да било винаги са минавали съгласно българското законодателство и спазвайки всички изисквания и правни норми", категоричен бе зам.-шефът на ГЕРБ. Горд съм с това, което съм правил, защитавал съм интересите на българските граждани", добави парламентарният шеф на герберите в оставка.

По повод обвиненията, че се е опитал да прикрие проверката за небостъргача на "Артекс", Цветанов извади писмото на Инициативния комитет от "Лозенец", което е изпратил заедно с материалите. "Трябваше да покажат цялото писмо и да се кажат всички адресати на това писмо, каза Цветанов и изброи президента, премиера, парламентарната шефка, главния прокурор, шефовете на всички групи в парламента, омбудсмана, столичния кмет и много други. Това е сигналът, който е внесен на 25.05.2018 г. И съгласно закона препратих сигнала до компетентен орган. Като председател на вътрешната комисия и като председател на ПГ съм спазил АПК и това, което съм направил, ме е задължил законът и съм го направил по съответния правен ред. Направил съм това, което се изисква по закон и ако това беше проверено, нямаше да изпаднем в заблуждение на гражданите", изреди фактите Цветанов.

По повод обвиненията за лобизъм със сградата на "Артекс" чрез промените в ЗУТ, Цветанов обясни, че всички специалисти казват, че този закон няма никакво отношения към тази сграда. "Когато се поднася невярна информация, се създава обществено настроение, което рефлектира върху лица и партии и в случая жертвата бях аз", отсъди той.