Цветанов призна: Аз спирах руските интереси в правителствата на ГЕРБ

Бившият вицепремиер намекна, че Бойко прокарвал проектите на Москва в третия си кабинет чрез Томислав и Теменужка

Политика
17:15 - 14 Юли 2022
5008
Цветанов призна: Аз спирах руските интереси в правителствата на ГЕРБ

Лидерът на "Републиканци за България" и отявлен американофил Цветан Цветанов обяви сензационно, че именно той е държал руските интереси настрани от двата първи кабинета на Бойко Борисов, докато бе зам.-председател на ГЕРБ и вицепремиер, а впоследствие шеф на парламентарната група. След като се е махнал (в края на май 2019 г.- б.р.) от ръководните постове и е започнал да се дистанцира от Борисов, тогавашният премиер (вече в третия си мандат начело на "Дондуков" 1) е започнал да транслира кремълските интереси. А пряко за това трябвало да отговарят енергийната министърка по онова време Теменужка Петкова и министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

"Първите два мандата подобриха средата на живот в страната. А в третия мандат има коренна промяна. В първия мандат на ГЕРБ спряхме АЕЦ "Белене", а в третия се построи "Турски поток".

Срещите с хора от забранителния списък, прокарването на "Турски поток" - хората, които трябва да отговарят са Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова. Те водеха тази кореспонденция, тя не беше известна нито за парламента, нито за институциите, може би.

Тези ангажименти бяха поети с Пътната карата, която и към настоящия момент още я няма", каза Цветан Цветанов пред БНР днес. 

И добави, че съветвал бившите си съпартийци да си признаели именно тези грешки от последното управление. 

Иначе Цветанов коментира, че трябва да се изчака да излязат "компетентните органи официално" със заключение за автентичността на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов:

"Дотогава всички интерпретации в публичното пространство ще се използват за политически цели - и в едната, и в другата посока". 

Като бивш министър на вътрешните работи Цветанов коментира Доклада на Европейската комисия по хоризонталния механизъм за върховенството на закона и заяви, че няма никаква реформа в МВР:  "Дори и пътната безопасност вече стана сериозен проблем и  все по-голям проблем в управленията, които имаме през последните 5-6 години... Мерките, които се предприеха, бяха неадекватни.

След случая с катастрофата край Своге беше създадена Агенция по пътна безопасност. Нейният бюджет се увеличава всяка година - за 2022 г. бюджетът ѝ е 4,2 милиона лева, 2021г. е бил 3 млн. лева, а 2020 и 2019 е бил по 2,5 млн. лева. В същото време тежките пътни инциденти не намаляват", добави още някогашният втори в ГЕРБ.