Цветозар Томов: Фейсбук ще определи победителя от изборите

Ако смъртността продължи да се държи на тези нива, се очаква кардинално разместване на политическите пластове

Политика
12:50 - 14 Декември 2020
1508
Цветозар Томов: Фейсбук ще определи победителя от изборите

Бившият член на ЦИК и анализатор Цветозар Томов е на мнение, че не официалните предизборни програми и кампании, а фейсбук и останалите социални мрежи ще определят изхода от парламентарните избори догодина. Причината според него е активното им ползване и агитацията, която се лее от тях, по време на социалното дистанциране и частичните карантини.  

"Аз смятам, че най-подходящо би било законодателите да сложат отново Изборния кодекс на масата и да се помисли за въвеждане на дистанционно гласуване по пощата. Повечето страни, които проведоха избори по-рано през годината по време на пандемията, такава възможност имаше. Защото това е като че ли технологията на гласуване, при която едновременно може да се осигури безопасност на карантинираните и заразените, а и на хората, които биха контактували с тях в изборните секции, и в същото време да не се ограничават правата на хората, за които се отнася", обясни Томов пред "Фокус". 

Той е на мнение, че не е късно да се осигури дистанционно гласуване и по пощата, защото то се прилага в много страни. И предлага предстоящото преброяване на населението да се съчетае със служебна регистрация на избирателите. Така може те да гласуват между 2 и 4 седмици преди уречения изборен ден по пощата. А гласовете да се отворят след приключването му в 20,00 часа.

Томов е силно притеснен, че ако свръх високата смъртност продължи още 2-3 месеца, ще има кардинално разместване на политическите пластове и на настроенията в страната.