Цялото кипърско правителство се ваксинира с "АстраЗенека"

До момента страната е регистрирала 53 254 инфектирани с коронавирус

Свят
14:03 - 15 Април 2021
474
Цялото кипърско правителство се ваксинира с "АстраЗенека"

Цялото кипърско правителство се ваксинира днес срещу КОВИД-19 с ваксината на "АстраЗенека" в опит да насърчи имунизацията с препарата на фона на хладен обществен отзвук заради безпокойства около безопасността на ваксината, съобщи Ройтерс.

Някои държави ограничиха употребата на ваксината на "АстраЗенека" до определени възрастови групи или въобще спряха да прилагат този препарат, след като регулаторите на ЕС и Великобритания потвърдиха за възможна връзка на ваксината на "АстраЗенека" с редки случаи на кръвни съсиреци.

Осем министри, двама заместник-министри и трима други високопоставени служители получиха днес своите дози във ваксинационен център в столицата Никозия.

"Искаме да изпратим силно послание, че това, което е важно, е ваксинацията, а не самата ваксина", заяви президентът Никос Анастасиадис, който през януари се имунизира с ваксината на "Пфайзер/Бионтех".

Двама други членове на кабинета също вече бяха ваксинирани приоритетно въз основа на възрастта им.

Подобно на други държави от ЕС Кипър временно прекъсна в средата на март ваксинацията с препарата на "АстраЗенека", но скоро след това я възобнови, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ползите са много повече от потенциалните рискове.

При сегашния темп Кипър може да очаква до края на юни да бъде ваксинирано 70 процента от населението и следователно да бъде придобит стаден имунитет, каза здравният министър Константинос Йоану.

До момента Кипър е регистрирал 53 254 инфектирани с коронавирус и 277 смъртни случая.