Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Децата се самоубиват, когато няма кой да ги чуе

У нас
11:45 - 20 Декември 2019
5242
Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Децата се самоубиват, когато няма кой да ги чуе

Трябва да се прави анализ на причините, подтикнали някого да посегне на живота си, както вероятно е направил намереният вчера сутринта мъртъв студент. Така може да се осъществи превенция на самоубийствата. Това заяви пред Lupa.bg д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски” в Курило по повод зачестилите случаи на самоубийства на младежи.

„Понякога децата и младите хора мислят за самоубийство, когато нямат с кого да споделят и не чувстват от никого подкрепа. Семейството вече е като разпаднала се институция. В него връзките съществуват формално. В домашната среда не се говори, не се обсъжда, не се пита. Всички се стремят да задоволяват материални прищевки”, анализира специалистът.

По думите на медика българите стават все по-неемпатични, все по-несъстрадателни. „Казват:„ Аз не се меся в неговото лично пространство”. Според мен, просто не са заинтересовани. Всеки иска да живее тук и сега необезпокояван. Да ходи на шопинг в Дубай, да има яхта...Постоянно ни внушават, че това са успелите хора. Престижно е да си слаб, с бели зъби, с големи цици, с плочки на корема. Изобщо не се обсъжда какво е в главата на човек, емоциите, духовния живот. Затова нашето общество е затрито”, смята д-р Гълъбова.