Д-р Христиана Бацелова пред Lupa.bg: Във ваксините няма опасни вещества, те постоянно се наблюдават

Личности
15:19 - 09 Септември 2021
5947
Д-р Христиана Бацелова пред Lupa.bg: Във ваксините няма опасни вещества, те постоянно се наблюдават

Д-р Христиана Бацелова е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив и отговаря за ваксинационната кампания в УМБАЛ "Св. Георги". Освен другите й задължения като епидемиолог, тя има страница във Фейсбук, която е отворена за всички и там отговаря на всякакви въпроси, касаещи Ковид и ваксините. 

- Г-жо Бацелова, напоследък сте изцяло ангажирана с гражданите, техните страхове относно ваксините и въпросите, които имат. За какво най-вече ви търсят?

- В момента отговарям на въпроси на граждани през професионалния ми профил във фейсбук. Много хора ми пишат с различни въпроси относно най-вече техните заболявания, дали е безопасно да се ваксинират, в кой момент да го направят. Напоследък ми пишат и много родители, които се интересуват за децата си- дали могат да бъдат ваксинирани предвид техните хронични заболявания. През ден, през два получавам въпроси от родители за евентуална ваксинация за деца под 12 години. Има доста родители, които искат да ваксинират децата си, а те са под 12 г. Аз също като родител чакам този момент. Засега няма такова разрешение. Ваксините на Пфайзер и Модерна се прилагат при деца над 12 г. и децата под тази възраст са ощетени. 

- Очаквате ли скоро да се разрешат ваксини и за деца под 12 г.?

- Да, категорично очаквам. Пфайзер, Мадерна и Янсен обявиха, че до края на тази година ще може да бъдат ваксинирани деца над 5 г. А от следващата година ще бъде възможна и ваксинацията на деца от 6 месеца нагоре. Защо от 6 месеца- защото ако бременната жена е ваксинирана, тя предава на плода антитела, като за плода и новороденото това ще е естествено придобит пасивен имунитет. Бебето ще бъде защитено поне до 6-8 месец. 

- Защо е добре децата под 12 г. да се ваксинират?

- Трябва да ги ваксинираме, защото иначе ще ги направим уязвима група от гледна точка на това, че вирусът не се интересува от възрастта. Той се интересува да намери възприемчив макроорганизъм. Когато повечето възрастни са ваксинирани, тогава той ще се измести и това ще мине към неваксинираните, неимунните. Тогава рискът за децата ще стане много голям. И това сме го виждали при други инфекциозни заболявания. Освен това, колкото повече позволим на вируса да се разпространява сред населението, сред различни етноси, толкова повече той ще се променя. Вазможно е да се прамени към добро за нас и да стане не толкова разпространен, но ние няма как да го знаем и да се оставим на съдбата.

- Има малък брой ваши колеги, които са против ваксините и те казват, че заради ваксинираните мутира вирусът, това възможно ли е?

- Вирусът се  променя, защото минава през много хора. Неслучайно тези варианти, които разтревожиха Световната здравна организация дойдоха от места, където има много голям брой население- Индия, Великобритания. Но няма как чрез ваксинираните да мутира вирусът. Напротив-те спират разпространението, те му пречи той да се адаптира. За съжаление ваксинационната кампания у нас е много назад. Също много лошо е, че изоставаме откъм ваксинирани специалисти, работещи в болници, както и учителите. Това е много сериозен проблем. В крайна сметка учителите имат отговорности към децата, които обучават.

- Една конспиративните теории, която плаши повечето хора е, че във ваксините се съдържат опасни вещества като литий и живак. Има ли нещо вярно в това?

- Съставът на ваксините е ясно написан в кратката характеристика на продукта. Всеки може да я намери в страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. Цялата информация е предоставена и на сайта на Министерството на здравеопазването. Нищо друго, което не е споменато в характеристиката, не се съдържа във ваксините. Такива опасни вещества, от които хората се страхуват, няма как да се съдържат в тези ваксини. Целта на производителите на ваксини е да предпази обществото от една пандемична болест, която убива. Има много болести, както сме видели досега, при които, ако няма масово ваксинационно покритие, не можем да се преборим. Морбили е такова заболяване. Там понижи ли се малко ваксинационният обхват, мине ли под 95%, имаме пробив на вируса и това е неизбежно. Имахме на два пъти такъв епидемичен взрив. Ваксините срещу Ковид не е нещо, което е непознато в епидемиологията. 

- Друг страх на хората е, че иРНК ваксините могат да взаимодействат с ДНК на човека...

- Това няма как да се случи. Учените, които са работили по тази информационна РНК технология от десетилетия, са я проучили много добре, проучили са механизма на действие. Знаем, че нямаме късни последствия от тях. От няколко часа до няколко дни след като е въведена ваксината нищо от нея не се съдържа в организма. Остава само производството на спайк протеина от нашите си клетки, ние го произвеждаме. Това е. Хората трябва да са наясно, че всеки нов ваксиниран участва в спасяването на общността.