Д-р Николай Болтаджиев пред Lupa.bg: Коронавирусът може да има втори пик

Здраве
19:50 - 01 Април 2020
16422
Д-р Николай Болтаджиев пред Lupa.bg: Коронавирусът може да има втори пик

В момента у нас няма епидемия от коронавирусa. Просто удължаваме периода до началото й. Това води до риск от последващ втори пик. За това предупреди пред Lupa.bg д-р Николай Болтаджиев, ексшеф на Националното сдружение на частните болници. 

 „Строгите мерки обикновено се въвеждат в началото на рязко покачване на кривата. Например Франция въведоха режима, щом заразените започнаха ежедневно да се удвояват. В Англия също. Те се прилагат само за да направят кривата по-полегата, за да се облекчи здравната система.

Приложени по-рано, те забавят началото на епидемичния бум. Виждаме, че здравната ни система не е никак натоварена, 146 хоспитализирани, от които 15 в реанимация. Питам се, дали не са излишно преждевременни мерките?

Пикът е винаги почти същият, само може да се разтегне във времето при почти константно число болни, усложнения и смъртност. У нас вече 19 дни са наложени мерки, които убиват икономиката, без да съм видял някъде анализ на медицинската обосновка, съпоставена на икономическите и социални щети. Вече ме е страх повече от икономическа пневмония.”, обясни медикът.

По думите на д-р Болтаджиев в България при познатите грипни епидемии смъртността е значително по-висока от тази във Франция или Германия. „При сегашната епидемия ще видим накрая. За сега в Германия е по-ниска от Франция, защото френското население е много застаряло. Проблемът при нас е, че не се правят достатъчно тестове, което не само прави невъзможна статистиката, невъзможно доказването на достоверност, а и напълно изкривява даже представата за епидемичната крива. С малко тестове накрая да не излезе, че смъртността е по-висока от заболеваемостта”, предупреди медикът.