Доцент Михайлов: Младите си правят тестове за коронавируса, но желаещите намаляха

Нещо за четене
12:47 - 01 Април 2020
4928
Доцент Михайлов: Младите си правят тестове за коронавируса, но желаещите намаляха

Доцент Росен Михайлов е основател и управител на най-голямата верига частни лаборатории у нас и преподавател в Медицински университет – София. Вече и със солиден опит в тестването на коронавируса. Доцент Михайлов сподели своето мнение в интервю за „Марица“.

"Най-много се търси PCR тест. И за мен това е истинският тест. Ще ви дам пример. Има бързи тестове за хепатит Б и хепатит С. Но аз никога не бих ви посъветвал да си правите такива, защото, ако ви даде фалшиво положителен, вие ще го повторите. Но при отрицателен се успокоявате и тогава става опасно", твърди специалистът.

"Нашата лаборатория има 30 филиала в цялата страна. Поръчали сме бързи тестове, защото има хора, които държат да си ги направят. Смятат, че са изкарали коронавируса и искат да се убедят. Но бързите тестове са малко на брой, тъй като има проблем заради неритмичните доставки. Бързите тестове са два вида. Първият се прави пак със секрет, отнема по-малко време от PCR-а, като отново се търси антиген. Но и той се отчита на една машинка, която трябва да я има в лабораторията.

Хроматографските откриват антителата, те са най-бързите и стават в рамките на минути. И са най-евтините. Те откриват два вида тела: Имуноглобулин М и Имуноглобулин G. Наличието на първия означава, че в момента има активна зараза. Вторият - че вие вече сте го изкарали, че имате някакъв имунитет. И пак - никой няма нужния опит при наличието на Имуноглобулин G – дали не трябва все пак да сте под карантина, дали може да го повторите. Никой не може да го каже към момента. Просто носи информация, че сте имали досег с този вирус и имате създадени антитела. Но колко е стабилен този имунитет, колко не?! Просто показва, че сте го прекарали.

Препоръката е за PCR - това е класиката. Но колкото повече хора си направят и бързи тестове, толкова по-добре. Все пак носят някаква информация", споделя Михайлов.

"За тестовете разчитаме на реномирани вносители. PCR тестовете са испански, точно като в Националната лаборатория. Бързите за антиген също са испански. Останалите са китайски", разкрива медикът.

"В началото имаше по-голямо желание от хората. Преди минаваха около 150-200 човека на ден, сега са около 100. Имаме и допълнителна апаратура, и нови екипи, сега нещата стават много по-бързо. Един PCR тест излиза за 48 часа, защото не искам да бързаме. Ако се работи само един, ще стане и за 7 часа. Но понякога се налагат и повторни действия. Затова си даваме толеранс, хем пациентите да не звънят постоянно, хем да си свършим качествено работата. Самата процедура по взимането трае не повече от 4 минути. Обработват се ръцете на пациента, попълва се една анкетна карта – бил ли е в чужбина, има ли симптоми, адрес, телефон. После влиза в друго помещение, взима се носния секрет, пак се измиват ръцете и е свободен", допълва доцент Михайлов.

"Осигурили сме нашите служители със защитни облекла, маски, очила, ръкавици, препарати. Благодаря на тези хора, които рискуват буквално живота си на първа линия. Силно се надяваме, че правим всичко необходимо да не се случи нещо при нас. Засега, слава Богу, нямаме заразен с коронавирус служител. Просто спазваме едно към едно всички изисквания. Иначе при нас излязоха около 50 положителни теста. Имаше два теста, в които и ние имахме съмнения. Те не се потвърдиха в Националната лаборатория. Хубаво е, че идват предимно млади хора, а по-възрастните си седят по домовете в това опасно време. Имаме и посещения по адреси, но там нямам информация. Посещават ни хора под 55 години, има и малки деца, и бебета, чиито родители са притеснени. Идвали са и възрастни хора с линейка, защото имат леки симптоми и не искат да ги приемат без тест в болница или в хоспис. В началото предлагахме към коронавируса и изследване за грип – А и Б. Тогава още бяхме и в грипна епидемия. Доста позитивни тестове имаше за грип Б. Симптомите са подобни, но не е коронавирус. Това вече отмина", завърши доцентът, който изрази надеждата си, че тук нещата ще отшумят по-бързо.