Д-р Николова: Все повече деца са с ковид!

Новини
14:20 - 15 Януари 2022
2872
Д-р Николова: Все повече деца са с ковид!

Много стрес, много болни. Замествам и колега, които е в тежко състояние. Много е тежко да се работи. Казвам на мъжа ми: Дано да не се заразя, че три практики съм поела. Това са 6000-7000 пациенти. Насочваме и към ковид зоните. Колегите там работят като нас - преуморени, претоварени. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

В ковид зоните хората няма да се заразят, защото като имат симптоми - вече са заразни, категорична е тя.

По думите ѝ все повече практиките на личните лекари набъбват.

"Имам колеги, които се разболяха и не могат да се върнат, имам такива, които починаха, има и такива, които се пенсионират. Имаме много бумащина. Няма кой да издържи нам това нещо, ще има недостиг на лични лекари", категорична е д-р Николова.

По отношение на Омикрон тя каза: това, което се чува и се чете е за страните, които са с високо ваксинационно покритие. Тука в момента имаме положителни цели семейства. Много положителни деца от 4, 5, 7-годишна възраст. Минава по-различен начин - лекуваме по 10 дни, има обаче и такива, които стигат до болница, каза тя и добави, че сега има много болни деца.

"Тетанус и дифтерия се прави на всеки 10 години, а ако се каже, че ще трябва да се ваксинираме за ковид, ще кажем: "ааа, не". Ваксината ни се струва нова, но разликата е в това как ще боледуваш - няма да стигнеш до кислород и няма да се стигне до летален изход", обясни още лекарят.

"Правилно е да се следят интензивните легла. Проблемът е когато един човек се нуждае от кислород, но няма къде да легне и няма специалист да го обгрижва", категорична е тя.

"Трябва да се ваксинираме, трябва да повярваме, че вирусът съществува и че е заразен. Няма безопасно нещо. Грипът е едно вирусно заболяване, при което нещата са ясни. Грипът проявява симптомите си за минути, а ковидът пълзи бавно. Повече в момента е ковид, а не грип", обясни още д-р Николова.

"Личните лекари имат добър диалог с новия здравен министър, това което искаме е да се намали бумащината и да имаме възможност да назначаваме повече изследвания. Не един пациент да лежи 4-5 или 6 дни за един скенер. Той може да се направи в доболничната помощ, това ще е и по-евтино и за системата", каза в ефира на Нова телевизия д-р Николова.