Д-р Румен Бостанджиев пред Lupa.bg: Любовта не е борсова операция, а взаимност

Нещо за четене
17:10 - 14 Февруари 2022
7437
Д-р Румен Бостанджиев пред Lupa.bg: Любовта не е борсова операция, а взаимност

Либералният индивидуализъм кара много хора днес да приемат любовта като борсова операция, в която двете страни се надиграват, каза сексологът Румен Бостанджиев пред Lupa.bg по повод днешния празник св. Валентин.

"Невъзможността да възприемаш връзката преди всичко като споделяне и съпричастност поражда дълбоко отчуждение и тъга. За да не попадаме в този капан е нужно да разберем, че любовта тръгва най-напред от нашето сърце. Тя отваря душата и сетивата ни към другите и ни позволява да обменяме съзидателната си енергия с тях. Колкото по-често целенасочено се фокусираме върху тази наша способност и възможност, толкова по-богат и интересен ще е животът ни. А това е нещо, което единствено ние избираме", обясни експертът по вързките.

Според него топлите отношения между семейните партньори не зависят от тяхната възраст, нито от продължителността на отношенията им.

Създаването, развиването и запазването на добри семейни отношения е трудна задача и за съжаление малко хора успяват да се справят успешно с нея. Съвременната наука вече е разшифровала много от тайните за възможността да поддържаме дълго топлината и интимността в семейството. 

"Има хора, които поради неумението си да постигнат финансова независимост от своите родители остават дълго в инфантилна позиция, която съсипва отношенията им с брачните партньори. Лицата пък, които си избират жертвената позиция на „нямащите”, често оставят материалната нищета да унищожи любовта им. Истината е, че истинската любов не може да се купи с пари, но ако човек иска да изгради зрели и отговорни отношения със своя партньор, той следва да се погрижи за материалното си благополучие", каза още Бостанджиев.

За празника на любовта, д-р Бостанджиев днес написа и красиво стихотворение, което сподели с нас: 

Любовта!
Празнуваме я днес
и всеки я възпява
с червени сърчица и
думи обичливи
С фрази многозначни, закачливи,
пухкави, прозрачни
и … мъгливи
А тя….
красиво свети във душата
като искряща приказна звезда
като портал към другата Вселена
към тайнството на сродната душа