Да си направим домашен дезинфектант за левчета

Общество
13:00 - 10 Април 2020
80192
Да си направим домашен дезинфектант за левчета

В безпрецедентната пандемия от коронавирус, налегнала света, се оказва че в аптеките не са налични елементарни средства за дезинфекция като обикновен спирт. Не помагат и освободените от Държавния резерв стотици тонове етанол (химичното наименование на етиловия спирт).

Най-доброто средство за дезинфекция на ръцете при риск от заразяване с коронавирус са алкохолните дезинфектанти, а тъй като вирусът има липидна обвивка, алкохолите много бързо го разрушават — обикновено в рамките на секунди. Има обаче много подробности и детайли, които хората трябва да знаят, за да може да направят ефективна и безопасна дезинфекция на ръцете си. Първо, когато говорим за алкохоли, трябва да обърнем внимание, че има различни видове — някои от тях са подходящи, но други са абсолютно неподходящи за използване като дезинфектанти. 

Най-подходящите средства за дезинфекция на ръцете са етиловия алкохол (познат и само като етанол, етилов спирт или просто спирт), както и изопропиловият алкохол и n-пропанолът, които се включват в професионалните дезинфектанти за ръце (разликата между изопропанола и n-пропанола е в различната позиция в молекулата на характерната за всички алкохоли хидроксилна група -ОН). 

Етиловият спирт е достъпен в търговската мрежа (аптеките) в концентрация 70% и 95%. За беда още преди да бъде обявено извънредно положение в страната, етиловият спирт просто изчезна. Популярното вещество трудно се намира дори в специализираните магазини за химически реактиви. В тях все още се намират препарат с висока чистота за специфични лабораторни тестове, но той е твърде скъп.

Изопропиловият спирт е друг вид алкохол, който широко се използва за дезинфекция в редица индустрии – фармацевтичната, козметичната, производството на пластмаси, електронната промишленост и дори в парфюмерията. Ефективен за дезинфекция е, ако съдържа минимум 70% изопропанол в състава си. Подходящ е за почистване на всякакви повърхности с изключение на тъкани и пластмасови мебели и предмети — може да предизвика обезцветяване на добавените бои. Преди дни Lupa.bg публикува рецепта как да си направим у дома дезинфектант за ръце на основата на изопропанол. Но този специфичен химикал не е толкова лесно да се закупи. Друг негов недостатък е по-силната му миризма.

Но защо различните видове алкохоли се използват за дезинфекция в концентрация 70, а не 100%, и по-високата концентрация не води ли до по-висока ефективност? 

Краткият отговор е не. Тази зависимост е вярна при всички останали дезинфектанти, но не и при алкохолите.

95%-ният спирт е по-слаб дезинфектант от 70%-ния, защото предизвика много бърза денатурация, коагулация на протеините по повърхността на ръката и микробните клетки, което възпрепятства проникването и действието му в дълбочина, напр. в кожните пори, което води до частичен, повърхностен незадоволителен ефект.

Това обяснява и защо различните алкохолни напитки, като водка или ракия, са на практика неефективни за неутрализиране на коронавируса — типично те съдържат около 40% алкохол, а това е крайно недостатъчно за унищожаване на патогена. Като обобщение — дезинфектантите на алкохолна основа работят най-добре, когато са с концентрация на съответния алкохол между 60 и 80%. Такава е и препоръката на Световната здравна организация.

Но какво да правим, ако спирт в аптеките няма, а държим да спазваме препоръките за дезинфекция на ръцете?

Има още една възможност, при това вероятно с единственото достъпно и все още намиращо се средство към момента. Именно с него можем да приготвим в домашни условия дезинфектант за ръце (или различни повърхности).

Всички сме виждали, а вероятно и ползвали за някаква цел спирт за горене, познат и като денатуриран спирт. Представлява оцветен технически етилов алкохол. ДЕнатуриран означава, че са му отнети натуралните свойства — това е чист етилов алкохол, в който е сложено някакво вещество с цел да стане негоден за напитки (консумация) и да отпадне акцизът, който е повече от половината цена. 

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове спиртът за горене се приготвя като чист етилов алкохол се замърсява умишлено, за да стане негоден за консумация. На всеки 100 литра спирт се добавят по един литър изопропилов алкохол, един литър метилетилкетон и 1 грам от силно горчивото вещество денатониум бензоат. Това вещество се добавя в широка гама продукти, включително почистващи средства, козметични и автомобилни продукти. Той придава изключително лош вкус, а целта на това е да се предотврати случайното поглъщане на продукти, в които той се съдържа. (Малко по-различна е формулата за денатуриране на спирт за нуждите на фармацията и козметиката, но това в случая е несъществено.) Допълнително денатурираният алкохол се оцветява с някое от веществата метиленово синьо или метилвиолет (кристалвиолет), а цветът на крайния продукт подсказва кой точно оцветител е бил използван.

За беда понякога спиртът за горене НЕ е на основата на етилов алкохол, а на неговия по-прост събрат метанол. Тук трябва да сме особено внимателни, защото метанолът е силно отровен и не бива да го използваме за дезинфекция в никакъв случай!

Доверете се на денатуриран спирт, на който изрично е посочено че е етило

Снимка: Агнес Методиева

Ако не сте абсолютно сигурни в състава на спирта за горене и имате дори най-малки подозрения, че това може да е метилов спирт — не го използвайте! Въпреки, че в интернет се срещат “рецепти” как да се различат двата алкохола — етанолът и метанолът, няма лесен и категоричен начин да установите това у дома. Ако на опаковката не е уточнен съставът на продукта, можете да потърсите информация на сайта на производителя. Съгласно европейското законодателство всички търгувани химикали трябва да се съпровождат с т.нар. листове за безопасност, в които — освен всичко друго — трябва да е посочен и химичният състав на продукта.

Продаваният в търговската мрежа спирт за горене обикновено е с концентрация 95-96%, в разфасовки от половин или един литър. Цените варират между 3,50 лв. за половин литър и 10 лева/литъра (чистият етанол в магазините за реактиви струва двойно по-скъпо, но на повечето места и той в момента е дефицит). 

Спиртът за горене се предлага в опаковки по 0,5 и 1 литър

За нашите цели ще разредим спирт за горене с вода, за да стане в препоръчаната концентрация от 70%. 

Малко математика. 70%-ов алкохол означава, че в 100 мл краен продукт се съдържат 70 обемни процента алкохол и 30% вода. Ако решим да използваме бутилка от 0,5 л спирт за горене, това означава, че трябва да го разредим с 215 мл вода. (За 1 литър спирт удвояваме количеството на водата.)

За разреждане може да се използва чешмяна вода, минерална или изворна вода, а най-добре дестилирана вода. Дестилираната вода не е скъпа, продава се в някои аптеки и по-големи магазини. Още по-лесно е да се приготви — просто се кипва чешмяна вода и се оставя да се охлади. Но за нашите нужди е подходяща всякаква вода.

Преди да смесим алкохола и водата обаче можем да опитаме да обезцветим спирта. Това най-лесно става с активен въглен. В аптеките се продава активен въглен на таблетки и една опаковка е достатъчна. В различните аптеки опаковката струва между 3 и 4 лв. Активен въглен може да се закупи и от магазините за химически реактиви, но там разфасовките са по-големи и съответно цената — по-висока. За обезцветяване на 1 литър спирт за горене са необходими около 50-100 г активен въглен.

За да го обезцветим, изсипваме спирта и таблетките активен въглен в някакъв съд (бутилка от безалкохолни напитки е идеална за целта). Обезцветяването няма да се случи мигновено — за добър резултат се налага да изчакаме 1-2 дни и дори по-дълго. Може да ускорим процеса, като от време на време разклащаме бутилката.

Крайният резултат би трябвало да изглежда като този на илюстрацията:

След като сме премахнали боята от спирта, можем да пристъпим към смесването. Пресипваме спирта в друг съд, за да се отделят таблетките активен въглен (тях просто изхвърляме), премерваме 200 мл вода и добавяме към спирта. Готово.

При смесване на алкохола с вода се случват две иннересни неща: отделя се топлина и се намалява обемът (химиците наричат последното явление контракция). Тоест, литър чист спирт и литър вода не дават два литра смес, а по-малко. Но няма как да го забележите, ако не използвате специални химически съдове. За нашия експеримент това няма никакво значение.

Вече уточнихме, че концентрацията на етилов алкохол в  дезинфектанта трябва да е между 60 и 80%. Затова не е проблем, че спестяваме 15 мл вода. А и спиртът за горене обикновено е с концентрация около 95, а не 100% (второто би го оскъпило твърде много).

А как да измерим 200 мл вода? Пластмасова чашка за еднократна употреба (за кафе автомати напр.), пълна догоре, е с вместимост точно 200 мл течност. Можете да използвате илюстрацията по-долу като ориентир за по-лесно отмерване на течности. Разбира се, може да се използват домакински чаши с деления за съвсем точно отмерване, ако се намират под ръка.

С това домашно приготвеният дезинфектант за ръце е готов. С него можете да третирате и различни повърхности. Можете да добавите няколко капки няколко капки есенция — напр. от чаено дърво (то е с естествени антибактериални свойства), лавандула, евкалипт или каквото сетивата ви харесват.

Въпреки че можем да считаме така приготвения дезинфектант за безопасен, по-добре е да не го използвате при малки деца. Търговският спирт за горене понякога съдържа известни количества метанол, за който вече споменахме, че е силно отровен. А и дори без него, може да настъпи алкохолна интоксикация в резултат на кожна резорбция, особено при честа употреба или при третиране на по-големи кожни повърхности. 

Поради възможното съдържание на метанол, а и други опасни замърсители, не се изкушавайте да консумирате обезцветения спирт! Активният въглен отстранява само боята, нищо друго!

Ако имате празен флакон от парфюм или нещо подобно, можете да опитате да налеете дезинфектанта в него за по-лесна употреба. 

За да се намали изсушаващото действие на спирта върху кожата, към спиртния разтвор може да се добави 10% глицерин (освен това той пречи на алкохола да се изпари твърде бързо от ръцете ви при нанасяне на дезинфектанта). Така вместо към спирта да добавяме 200 мл вода, правим смес от около 70 мл глицерин и 130 мл вода (общият обем вода + глицерин трябва да е около 200 мл). Глицерин се купува от аптеките (или магазините за реактиви), той е напълно безопасно вещество. Опаковка от 50 мл глицерин се продава по аптеките за 1-1,20 лв.

Ако не харесвате течната форма на дезинфектанта за ръце, можете да опитате да му придадете гелообразна консистенция като добавите подходящ сгъстител. Промишлено произвежданите препарати се приготвят с различни сгъстяващи субстанции, които обаче не са лесно достъпни. 

В биомагазините се продава вещество, познато като ксантанова гума. Ксантановата гума е широко използван сгъстител и стабилизатор в хранителната промишленост (отбелязва се и с Е415), безвредна е и все повече хора я използват за приготвяне на различни храни вкъщи, особено в безглутеновите рецепти. Опаковка от 100 г е на цена около 8-9 лв.

Ксантанова гума 

Ориентировъчното количество ксантанова гума да сгъстяване на 100 мл дезинфектант е половин чаена лъжичка. Можете да експериментирате с различни пропорции за постигане на различна гъстота. Колкото повече добавяте, толкова по-гъст краен продукт ще получите. 

Съветът е да разтворите ксантановата гума във вода, а не в спирт (последното е доста по-трудно, а крайният резултат може да е разочароващ). След това смесете със спирта. При всички положения е необходимо интензивно бъркане, за по-добро смесване на компонентите. За по-добро хомогенизиране можете да включите на помощ и кухненския миксер. Накрая ще се получи субстанция, подобна на лепило за тапети.

ОЩЕ ЕДИН СЪВЕТ: Експериментирайте първо с по-малко количество от приготвения по-рано разтвор на дезинфектант, за да не изхвърлите цялото количество, ако не сте доволни от крайния резултат. 

Крайният резултат - субстанция, приличаща на лепило за тапети

По-трудно от доброто смесване е само изливането на сгъстения дезинфектант в подходящ контейнер-дозатор. Но така или иначе в момента повечето хора имат достатъчно свободно време за експериментиране.

Финален щрих — обезцветеният спиртен дезинфектант, който току-що направихме, можем да … оцветим допълнително с малко количество някаква храна за боя. Това — в случай, че не ни харесва цветът на продукта, който с толкова усилия произведохме.