Да затаим дъх: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат да преговарят тази вечер

В петък премиерът в оставка и кабинетът се отчетоха за свършената работа

Новини
09:30 - 09 Март 2024
2279
Да затаим дъх: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат да преговарят тази вечер

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори в двата почивни дни в опит да осъществят ротацията в изпълнителната власт преди консултациите при президента Румен Радев.

По време на отчета на правителството и премиерът в оставка Николай Денков, и вицепремиерът Мария Габриел, която се очаква да оглави кабинета в следващите 9 месеца, декларираха взаимно доверие и очакване на положителен резултат. Лидерите на двете политически формации обаче се разминават във вижданията си за новото управление след ротацията.

ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-ия парламент, подялба на министрите в кабинета и механизъм за вземане на решения. Предложението е ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на ПП-ДБ всички регулатори.

ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, и борба с корупцията.

В навечерието на преговорите Бойко Борисов лансира нова оферта. Предложението е ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на ПП-ДБ всички регулатори.

"Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Няма да държим правителство, само за да имаме правителство. Ще застанем зад Мария Габриел, ако знаем, че съдът става независим, че регулаторите започват да работят за хората и службите започват да работят за гражданите“, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ.

От ПП-ДБ определиха като добър знак излъчения от ГЕРБ дамски преговорен екип, начело с Мария Габриел. От другата страна на масата за преговори са лидерите от коалицията ПП-ДБ и премиерът в оставка Николай Денков.

Преговорите започват чак в 18 часа днес заради провеждащата се през деня национална конференция на "Да, България".