Даден ли е подкуп за батака на границата?

Новини
20:30 - 23 Май 2022
8340
Даден ли е подкуп за батака на границата?

Сагата на границата се задълбочава. Шефът на фирма “Евролаб 2011” Васил Димитров, която държи лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП “Капитан Андреево”, информира с писмо всички медии, че ще сезира прокуратурата и компетентните органи за лъжливи факти, изнесени от депутата от ПП Росен Костурков по Би Ти Ви тази вечер.
 
Народният представител заяви, че е бил предложен подкуп от 6 млн. лева, за да бъде оставена въпросната фирма да работи на границата. Допълни също така, че на място се е извършвала контрабанда и затова нямало камери, които да "хванат" какво точно се случва. Това обаче не отговаря на истината - камери там има още от 2019 г.

Собственикът на фирмата Васил Димитров реагира мигновено. В писмото си той отбелязва още, че ще поиска право на отговор от Би Ти Ви, за да разкаже за безпрецедентния натиск, на който е подложен, както и да опровергае изнесените факти, които сами по себе си са тежки престъпления по смисъла на НК. Васил Димитров е категоричен, че ще потърси и персонална отговорност на депутата по съдебен път.

Ето какво пише още Васил Димитров в писмото си до медиите: 

"Във връзка с изнесените лъжливи факти от народния представител от "Продължаваме промяната" Росен Костурков, отправени от ефира на предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви на 23 май 2022 г., ви информирам следното:  

Веднага ще сезираме прокуратурата и компетентните служби, за да установят дали казаното отговаря на истината.  Ще поискаме право на отговор от Би Ти Ви, за да разкажем за безпрецедентния натиск срещу фирмата, както и за лъжите, които управляващите се опитват да лансират по адрес на работата ни. 

Ще търсим персонална отговорност от Росен Костурков по съдебен път. Колкото и лъжи и спекулативни твърдения да се изговорят, това няма да промени истината. А тя е, че държавата в лицето на зам.-министъра на земеделието и конкретни чиновници от БАБХ искат да наложат силово, без конкурс, с изцяло мутренски похвати от средата на 90-те години 3 приближени до тях фирми, които да извършват дейност по границата".

Депутатът от "Продължаваме Промяната" Росен Костурков

Както Lupa.bg извести преди дни, БАБХ сътвори истински батак на "Капитан Андреево", като остави без мобилна лаборатория контролно-пропусквателния пункт за тестване на хранителни стоки от Турция, каквото е изричното изискване на Европейската комисия. На единствената лицензирана лаборатория у нас - "Евролаб 2001", договора бе едностранно прекратен, въпреки че няма каквито и да било нарушения от нейна страна или оплаквания от страна на държавни органи, шофьори или производители. Това доведе до небивали опашки от тирове на границата, което видимо изнерви Турция. 

По-рано днес стана ясно, че Агенцията по храни и новоназначения зам.-министър на земеделието се опитват да лансират 3 нови фирми, приближени до новата власт, които да поемат санитарния контрол, въпреки че няма данни те да са сертифицирани и да отговарят на условията. Така че 6-те милиона лева подкуп може и да са истина, но да са предложени от друг и явно са взети от някого, за да извърши наглата операция, допускат на "Капитан Андреево".