Дългия се озъби на Борисов за "Работата носи свобода"

Трифонов наруга премиера за вмъкването на нацисткия лозунг при инспекцията с Балтов и Ангелов

Политика
20:04 - 12 Ноември 2020
8439
Дългия се озъби на Борисов за "Работата носи свобода"

Телевизионният водещ и лидер на новорегистрираната партия "Има такъв народ" Слави Трифонов се озъби епистоларно на премиера Бойко Борисов заради изказването му по-рано днес по време на инспекцията му в "Пирогов" - "Няма нужда от военно положение. Докторите, сестрите, давайте, здравите да се връщат на работа. Защото има и психологически проблем - 16 дена лечение, като го удариш още веднъж и с карантина, на човек му се събира над месец. Хем не е работил, не физически, психически се измъчва. Ще започнем да губим хората. Работата носи свобода, удоволствие, живот. Щом някой оздравее, веднага го връщайте на работа. А не да го притискате, още повече да психясва".

"Работата носи свобода", употребена от премиера по правило не се използва от политически лидери, тъй като е натоварена с внушения за концентрационните лагери в Третия райх. Точно това е бил надписът на входовете им - Arbeit macht frei.

"Когато ги чух се вцепених и изпаднах в състоянието, наречено истински ступор. Че министър-председателят е неграмотен, че не е чел книги, че не знае езици и има ниска обща култура (както и тъпо чувство за хумор) - това е ясно. Видимо е за всички. Но да не знае Бойко Методиев Борисов какво е това изречение и откъде идва, то е абсурдно. Защото според мен той е направил неволна грешка, защото ако не е такава грешка - това е безумно. Сега ще му кажа къде сбърка чудовищно днес. Бойко, изречението "Работата носи свобода" на любимия ти немски звучи така: "Арбайт махт фрай". И знаеш ли, Бойко, къде се намира това изречение? А? Имаш ли представа? Намира се на вратата на най-страшното творение на човечеството - концлагера Аушвиц. Както и на вратите на много други нацистки концентрационни лагери и затвори", написа Слави Трифонов.