Дамаск не признава сделката между САЩ и Турция

Двете държави се договориха да създадат координационен център за съвместни операции

Свят
12:18 - 08 Август 2019
1864
Дамаск не признава сделката между САЩ и Турция

От Дамаск обявиха, че отхвърлят категорично плана на САЩ и Турция за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия, като обвиниха сирийските кюрди за предложението, предаде АФП.

"Сирия категорично и твърдо се противопоставя на споразумението между американските и турските окупанти за установяването на т.нар. "зона за сигурност" в Северна Сирия", заяви източник от правителството пред държавната агенция САНА.

„Сирийските кюрди, които приеха да се превърнат в средство в този агресивен американско-турски проект, носят историческа отговорност за това“, добавя източникът.
Припомняме, че по-рано стана ясно, че Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции, както и планираната зона за сигурност в Северна Сирия.

Районът с ширина от 30 до 40 километра по протежение на сирийско-турската граница ще бъде контролиран от Анкара в координация със Вашингтон. Освен това членовете на кюрдските формирования ще трябва да напуснат тази територия и да предадат тежкото въоръжение. Всички тунели, позиции и укрепления, изградени от тях в зоната за сигурност, ще бъдат унищожени.