Дами и господа, на вашето внимание - Меси, Роналдо, Лева, Жиру и Дани Алвеш!

Представяме ви рекордите, които бяха подобрени до момента на Световното първенство в Катар

Спорт
15:48 - 05 Декември 2022
6908
Дами и господа, на вашето внимание - Меси, Роналдо, Лева, Жиру и Дани Алвеш!

Световното първенство е в разгара си, едни отпаднаха, други продължават да мечтаят за трофея. Всяка една надпревара е свързана със статистики и рекорди и затова сега Lupa.bg ви предлага всички важни събития и цифри до момента от Мондиала с участието на главните действащи лица Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Дани Алвеш и др. Мондиалът в Катар вече е в разгара си.

Този футболен турнир събра 32-та най-добри национални отбора от пет конфедерации. С толкова много държави и играчи в комбинация, възможността да се пренапише историята е навсякъде.

От поразителното докосване на Кристиано Роналдо до головете и участията на Лионел Меси на Световното първенство - с всеки изминал мач се поставят нови рекорди.

Кристиано Роналдо: с все повече първи места

Португалецът, който подписа договор с Ал Насър, стана първият играч, отбелязал гол на пет световни първенства по футбол (2006, 2010, 2014, 2018 и 2022 г.), когато вкара дузпа при победата на Португалия с 3:2 над съперниците от група H - Гана.

На 37 години и 292 дни на 24 ноември, с този гол Роналдо стана най-възрастният играч, отбелязал за Португалия на световно първенство.

Той държи и рекорда за най-млад, след като вкара за страната си на Световната купа през 2006 г. на 21 години и 132 дни.

Излизайки на терена за мача срещу Гана в Катар, Роналдо се присъедини към Лионел Меси, Лотар Матеус, Антонио Карбахал и Рафаел Маркес като единствените футболисти, играли на пет различни световни първенства.

Лионел Меси: Меси: аржентинският рекордьор

Лионел Меси стана първият играч, отбелязал гол на четири световни първенства за Аржентина (2006, 2014, 2018 и 2022 г.), след като реализира дузпа при загубата на Саудитска Арабия в първия двубой в групата.

Звездата на ПСЖ надмина сънародниците си Диего Марадона (1982, 1986 и 1994 г.) и Габриел Батистута (1994, 1998 и 2002 г.), които вкараха в три издания на турнира. Този гол бе и 93-ият му с фланелката на Аржентина.

Меси надмина и 21-те участия на Марадона на световни първенства, като изигра 23-ия си мач на Световното първенство срещу Австралия.

Гави: младежът, който създава историята на Испания

Испанският футболист с №9 Гави стана първият играч, роден през 2004 г., който вкара гол в Катар, когато страната му разби Коста Рика със 7:0 в мача на откриването на турнира.

Между другото, тази победа е рекорд за най-много голове, които "Ла Фурия" някога е вкарвала в един мач на световно първенство.

Оливие Жиру: Най-добрият футболист на Франция за всички времена

Да, той го направи!

С гола си в края на първото полувреме на двубоя на Франция с Полша от осминафиналите Оливие Жиру стана водещият голмайстор на Франция за всички времена с 52 попадения.

36-годишният футболист се изравни с предишното постижение на Тиери Анри (51), когато вкара два пъти при победата над Австралия с 4:1.

Саудитска Арабия прекъсна победната серия на Аржентина

Аржентина пристигна в Катар непобедена в 36 мача, което я открои като един от фаворитите за спечелване на надпреварата. Тази серия беше прекъсната от втория най-ниско класиран отбор на турнира - Саудитска Арабия, който пнадигра Аржентина с 2:1.

Иняки и Нико Уилямс: първи братя

Иняки Уилямс от Гана и Нико Уилямс от Испания влязоха в историята на Световното първенство на 24 ноември, след като станаха първите братя, които играят за различни държави на мондиал.

Катар: първият случай на загуба на отбора на домакините

Има положителни рекорди, има и по-малко такива, и за съжаление на домакините от Катар, те претендираха за първи път, с който може би не искат да се хвалят твърде много. Губейки първия си мач с 0:2 от Еквадор, Катар стана първият домакин на световно първенство по футбол, който губи откриващия си мач.

Уейн Хенеси: Първи червен картон в Катар, трети за вратар в историята

Вратарят на Уелс Уейн Хенеси стана първият играч на Световното първенство, който видя червен картон, след като се сблъска с Мехди Тареми от Иран. Първоначално показаният картон беше жълт, след което беше променен на червен.

Сега Хенеси е третият вратар в историята на световните първенства, който е изгонен.

Рекордно равенство на Световната купа и 22-ро реми на Англия

Англия и САЩ изиграха петото нулево равенство на Световното първенство на 25 ноември. Шест дни по-късно Хърватия и Белгия добавиха още едно 0:0.

Другите четири безголови равенства досега: Мексико - Полша, Дания - Тунис, Хърватия - Мароко и Южна Корея - Уругвай. Което означава, че Катар 2022 е поставил още един рекорд - осем отбора са направили равенство 0:0 в откриващия мач на едно и също световно първенство за първи път в историята.

Безплодното равенство на Англия беше 22-то такова на световни първенства, което е също рекорд. Италия вече е на второ място с 21 ремита.

Енер Валенсия става едва четвъртият в историята, който отбелязва шест поредни гола на световното първенство за Еквадор

Голът на Енер Валенсия срещу Нидерландия беше шестият му пореден гол на мондиаял за Еквадор - никой друг еквадорски играч не е вкарвал междувременно.

Валенсия отбеляза и трите гола на Еквадор в груповата фаза на Световното първенство през 2014 г. Южноамериканската страна не се класира за изданието през 2018 г. в Русия.

33-годишният футболист се присъединява към избрана група, която включва португалската легенда Еузебио през 1966 г., италианецът Паоло Роси през 1982 г. и руският реализатор Олег Саленко през 1994 г.

Левандовски най-накрая сложи край на сушата за Световната купа

Роберт Левандовски се разплака, след като отбеляза първия си гол на световно първенство при победата на Полша с 2:0 над Саудитска Арабия.

Нападателят на Барселона не можа да скрие емоциите си, след като удвои преднината на своя отбор осем минути преди края, за да подпечата победата на своя отбор. 34-годишният футболист беше изиграл пет мача на световно първенство без гол и пропусна дузпа в първия двубой на "Дружина полска" в група С срещу Мексико.

Левандовски вече има над 600 гола в кариерата си и изравни постижението на Пеле от 77 международни попадения.

Пепе е вторият най-възрастен 

39-годишният централен защитник на Португалия Пепе стана вторият най-възрастен играч на Световното първенство и вече трети в света, след като започна титуляр при победата на страната си над Уругвай с 2:0. Камерунецът Роже Мила остава вторият най-възрастен, тъй като на Световното първенство през 1994 г. в САЩ, е на 42 години.

Вратарят на Египет Есам Ел-Хадари все още е рекордьор. Той беше на 45 години, когато игра на Световното първенство през 2018 г.

Стефани Фрапарт: Първата жена в историята съдия на мач от Световната купа за мъже

Стефани Фрапарт стана първата жена в историята, която съдийства мач от Световната купа за мъже, когато Германия надигра Коста Рика с 4:2 на 1 декември.

38-годишната дама вече беше четвъртото официално лице в мача на Мексико с Полша по-рано в турнира.

Маркъс Рашфорд вкарва 100-ия гол за Англия на мондиал

Маркъс Рашфорд бе човекът, който вдъхнови своите при победата на Англия над съперниците от група В Уелс. 25-годишният играч на Манчестър Юнайтед допринесе с два гола за победата на страната си с 3:0 и с усилията си гарантира, че Англия ще се класира за елиминационните етапи на върха в своята група.

Забележително е, че вторият гол на Рашфорд в мача - удар с левия крак, който се отби в петата на вратаря - беше 100-ият гол на Англия на световно първенство.

Първият гол за англичаните на надпревара на планетата е вкаран от Стан Мортенсен през 1950 г.

Други държави, които са вкарали 100 или повече гола на световно първенство, са Бразилия, Германия, Аржентина, Италия, Франция и Испания.

Коди Гакпо влиза в историята на Нидерландия

23-годишният Коди Гакпо е първият недирландски играч, отбелязал гол във всички мачове на Холандия в груповата фаза на световно първенство. Нападателят на ПСВ Айндховен записа този рекорд, когато откри резултата за "оранжевите" в третия мач от груповата фаза срещу Катар на 30 ноември.

Стив Манданда стана най-възрастният играч, който някога е представлявал френския национален отбор по футбол

На 37 години и 247 дни френският вратар Стив Манданда стана най-възрастният играч в историята, който е представял Франция, когато започна за "петлите" срещу Тунис на 30 ноември.

Дани Алвеш стана най-възрастният капитан на Бразилия

Дани Алвеш постигна още един рекорд в бляскавата си кариера. 39-годишният дефанзивен футболист стана най-възрастният капитан на Бразилия, когато изведе петкратния световен шампион на терена в сблъсъка им срещу Камерун.

38-годишният Тиаго Силва преди това държеше рекорда за най-възрастен капитан и бразилски играч, участвал на Световното първенство, когато започна титуляр срещу Бразилия срещу Сърбия (2:0). Сега Алвеш го изпревари.

Още статистика за Световната купа по футбол 2022:

Бразилия остана непобедена в рекордните 17 мача от груповата фаза на световно първенство по футбол, преди да падне от Камерун.

Канада е 76-ият различен отбор, който отбелязва гол на световно първенство.

Канадският футболист Алфонсо Дейвис вкара най-бързия гол на Мондиала в Катар 2022. Той отбеляза в рамките на 70 секунди срещу Хърватия.

Германия не спечели първите си два мача на световно първенство за първи път от 1938 г. насам.

Кристиано Роналдо стана първият футболист, отбелязал гол на пет различни световни първенства.

Кристиано Роналдо, на 37 години и 292 дни, стана най-възрастният играч, отбелязал гол за Португалия на световно първенство.

Лионел Меси вкара осмия си гол на световно първенство в 21 мача, колкото и легендарният Диего Марадона.

На 18 години и 110 дни испанецът Гави е най-младият голмайстор на Световното първенство, след като вкара един срещу Коста Рика.

Саудитска Арабия сложи край на серията без поражение на Аржентина от 36 мача в груповата фаза, с което тя се размина на косъм от рекорда за всички времена.

Катар е първият отбор-домакин, който губи мача си от първия кръг на световно първенство по футбол.

Вратарят на Уелс Уейн Хенеси стана първият играч в Катар 2022, който получи червен картон.

Стефани Фрапарт стана първата жена в историята, която ръководи мач от Световното първенство по футбол.

Меси постави рекорд за най-много участия на Световната купа за Аржентина (22), изпреварвайки Диего Марадона (21).

Лионел Меси държи рекорда за това, че никога не е отпадал от груповата фаза на турнир както за клуба, така и за страната си.

Мексико не успя да излезе от груповата фаза за първи път от 1978 г. насам.

Вратарят на Реал Мадрид Тибо Куртоа направи 100-ото си участие за Белгия, но турнирът за него приключи след груповата фаза.

Тунизиецът Уахби Хазри е първият африкански играч в историята на световните първенства, който отбелязва гол в три последователни старта.

Със 17,7% срещу Испания Япония спечели мач от световно първенство с най-ниския показател на владеене на топката, регистриран в историята на надпреварите на планетата.

Камерунецът Винсент Абубакар вкара единствения гол при историческата победа на своя отбор над Бразилия с 1:0, но беше изгонен за това, че свали фланелката си, празнувайки попадението. Той е първият играч, който вкарва гол и е изгонен в мач от Световната купа след Зинедин Зидан на финала срещу Италия през 2006 г.

Лионел Меси най-накрая успя да вкара първия си гол в елиминационната фаза на световно първенство, когато откри резултата при победата на страната си с 2:1 над Австралия на осминафиналите.

Вратарят Юго Лорис се появи за 142-и път в игра за Франция при победата над Полша на осминафиналите. По този начин той се изравни с Лилиан Тюрам като най-титулуваният играч на Франция.