Данъчни гледат под лупа фирмени коли и имоти

Актуални новини
17:44 - 20 Септември 2024
3093
Данъчни гледат под лупа фирмени коли и имоти

Данъчните ще наблюдават под лупа притежаваните от фирмите автомобили и имоти, като ще следят дали ги използват в търговската си дейност или имуществото служи за лични нужди на шефовете и собствениците. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

С промените в закона търговските дружества, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да предоставят на НАП данни за наличните дълготрайни активи и материални запаси. Данните ще бъдат декларирани на всяко тримесечие. Целта е данъчните да проследят дали наличните активи и стоки в складовете съответстват на реалната дейност на фирмата или се използват за укриване на ДДС.

В НАП ще бъде подавана информация за сумата на наличните дълготрайни активи на стойност над 5000 лв. и за общата сума на наличните материални запаси. От данните, които фирмите ще дават на НАП, ще може да се правят изводи за наличие на отклонения от данъчно облагане, свързани с ДДС, както и да се вземат мерки за правилното събиране на ДДС, пише в мотивите за предложените промени. Събираната информация ще даде възможност на данъчните да съпоставят данните за дейността на фирмите и да изготвят анализи въз основа на тези данни, което значително ще подпомогне ревизиите. На база на декларираните данни ще може да се проследява равнището и промените на дълготрайните активи, срока за пренасяне на стойността им върху стойността на произведения продукт, съответно използването на дълготрайните активи за извършване на облагаеми доставки, пише в мотивите. Показателят “рентабилност” на база притежавани активи ще предоставя информация, доколко една дейност е ефективна, съответно отговаря ли на декларираните продажби. Данните ще са критерии за наличие на реално извършвана икономическа дейност, за това, дали закупени вещи от регистрирано по ДДС лице се използват за негови лични нужди, пише в мотивите.

Материалните запаси често се използват за укриване на ДДС. Има случаи, при които фирми счетоводно отчитат големи материални запаси, а реално стоките са продадени и би трябвало за тях да е платен ДДС. Ако нивото на материалните запаси не отговаря на обема на продажбите, за данъчните е сигнал, че може да става въпрос за укриване на данъци и трябва да бъде направена проверка.