Данаил Кирилов очаква указът за Гешев да се подпише до седмица

Президентът ще ратифицира документа най-рано след 3 дни, смята правосъдният министър

Общество
17:16 - 14 Ноември 2019
1355
Данаил Кирилов очаква указът за Гешев да се подпише до седмица

Нормално е указът за избора на Иван Гешев за главен прокурор да бъде подписан между три и седем дни, прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов. 

Той припомни, че на 7 ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото 4-минутно изказване, указът още в 17:15 ч. е бил в правосъдното министерство, за да бъде подпечатан с държавния печат, като имало готовност той да бъде публикуван в "Държавен вестник" в броя в петък. 

Според Кирилов едно неподписване на указа в този срок би означавало един сигнал към конституционните норми или отношение към конкретния избор. Не мисля, че президентът ще постъпи по този начин, каза Кирилов.

Ясно е, че процедурата бе безпрецедентна както в рамките на ЕС, България, така и в света, коментира Иван Гешев. Той добави също, че тълкувателното решение №2 от 2002 г. е категорично, че президентът и ВСС действат при обвързана компетентност. Според това решение президентът е задължен по конституция да подпише указа при повторно гласуване. Гешев припомни, че всичките решения на Конституционния съд действат за в бъдеще.