Първо в Lupa.bg: Избраха отново Иван Гешев за главен прокурор

Новини
14:45 - 14 Ноември 2019 (обновена)
3814
Първо в Lupa.bg: Избраха отново Иван Гешев за главен прокурор

Магистратът Иван Гешев бе отново избран за главен прокурор след вот в залата на Висшия съдебен съвет. За него гласуваха 20 членове на ВСС, против бяха 4.

"Обещавам, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието, което пленумът ми гласува. Благодаря за това и че гласувалите за мен не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха една напълно прозрачна процедура", коментира лаконично досегашният заместник на Сотир Цацаров след вота на висшите кадровици на Темида. 

Изборът премина при засилени мерки за сигурност около сградата на Висшия съдебен съвет. Преди него членове на ВСС ,от прокурорската квота, заявиха твърдо, че никой не им се е бъркал и опитвал да им влияе да изберат Иван Гешев.  Изразиха се позиции, че определен кръг медии са принизили прокурорската подкрепа към кандидата. 

Преди това Висшият съдебен съвет продължи старата процедура за избора на  главен прокурор. За продължаване гласуваха 20 члена, против бяха 4. Дискусиите продължиха близо 4 часа. 

Членовете на ВСС казаха, че по закон те не са длъжни да приемат становището на президента за това да не подпише указа. Но те сметната, че трябва да се съобразят с думите на Румен Радев и да прегласуват, за да не се навреди на имиджа на президентската институция.

Много дълго време магистратите умуваха дали да се открие нова процедура за гласуване, въпреки че формално са спазени всички законови норми на първия избор. Изразиха се мнения, че ако се открие нова процедура ще се наруши Конституцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в този указ на президента е без мотиви. Това обаче не значи, че трябва да се смята, че думите на Радев нямали значение. "Свидетели сме на процедура, която вече се случва. Сериозно съм слушал какво казва президентът, но нека не спекулираме, че той има мотиви", каза в залата Цацаров. Той предложи да се гласува за това - дали да се открие нова процедура или да се продължи тази в момента. "Аз имам много добра памет, нямам намерение да пазя Панов, но трябва да пазим авторитета на върховен съдия", каза Цацаров. "Ако има две сгради, които съм посещавал, нека главният прокурор да каже кои са те", каза Лозан Панов. Той каза, че е бил в Президентството, ВАС и във ВСС. 

Залата беше взривена от изказване на члена на ВСС Атанаска Дишева. "Само преди броени минути в коридора пред тази зала в присъствието на Цацаров и Чолаков Иван Гешев ми заяви: „Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера - от вас ще излезе прекрасен общински съветник". Попитах дали ме заплашва, а той се засмя и каза: „Не, не“. Това каза членът на съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева по време на заседанието на ВСС във връзка с върнатия от президента Румен Радев указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Атанаска Дишева отбеляза, че приема това поведение като заплаха.

Снощи в 22,05 ч и днес сутринта малко след 7,00 часа са постъпили сигнали за бомба пред сградата на ВСС. Въпреки това магистратите предпочетоха да останат в сградата и да участват във вота.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува днес за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Причината - точно преди седмица президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна решението в ръцете на магистратите. 

На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета. По закон, след като и днес той получи одобрението на поне 17 магистрати, този път държавният глава няма право да откаже издаването на указ, но няма и срок, в който да го направи. 

Снимки: Агнес Методиева