Даниел Лорер пожела Путин скоро да бъде сменен

Икономика
08:59 - 11 Март 2022
4004
Даниел Лорер пожела Путин скоро да бъде сменен

Най-добрият сценарий е войната да приключи бързо, примерно в рамките на месец. Това коментира пред Нова телевизия министърът на иновациите Даниел Лорер. Според него едва тогава ще има и бързо икономическо възстановяване.

Край на войната обаче не може да има без промяна в Кремъл, убеден е българският министър. Той изрази надежда, че санкциите срещу Русия бързо ще обърнат общественото мнение в страната срещу Владимир Путин и бързо ще стигнат и до най-близкото му обкръжение, което да поиска промяна.

Основната икономическа зависимост на България от войната, която Русия поведе в Украйна и наложените икономическа санкции, е вносът на петрол и природен газ. 

Потокът на руските туристи отдавна не е най-значимият за българския туризъм - нито летен, нито зимен, категоричен бе Лорер. Според него руските туристи лесно могат да бъдат заместени с такива от други държави. Още повече, че дори и след края на войната, руснаците трудно ще са платежоспособни туристи, разясни Лорер. По думите му Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България.

Българското правителство очаква, подобна на ЕК, инфлацията да се успокои едва към края на тази година, каза министърът.

40-те лева на ден помощ за настаняване на украински бежанци са за хотелиерите, които ги настаняват, а не за хората. Няма директни помощи за бежанци, за разлика от други европейски страни, разясни Лорер за пореден път, след като в социалните мрежи тръгна недоволство срещу отпуснатата от правителството помощ за бягащи от войната.

"Прекарах 3-4 дни в центъра за бежанци във Варна и гледката е покъртителна. Това са хора, които изглеждат като нас и са изживели нещо, което мислехме, че в Европа е забравено. Това са жени и деца, оставили мъжете да се бият за свободата на страната си. И всеки който има съмнения дали трябва да помагаме, да отиде да се запознае с някой от тези хора, каза Лорер.

Според министъра е редно да се даде бързо работа на украинците, които не искали да стоят на социални помощи.