Даниел Орен, който обожава Райна Кабаиванска и Гена Димитрова, открива сезона на Софийска опера

Маестрото ще дирижира „Турандот“ под режисурата на Пламен Карталов

Култура
13:21 - 20 Септември 2024
1451
Даниел Орен, който обожава Райна Кабаиванска и Гена Димитрова, открива сезона на Софийска опера

Световноизвестният диригент Даниел Орен, носителката на наградата „Пучини“ Анна Пироци и награденият като най-добър оперен изпълнител в Испания Хорхе де Леон ще открият сезона на Софийската опера и балет. В юбилейната годината на Джакомо Пучини националната опера открива новия сезон на 27 и 29 септември с „Турандот“.

По покана на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов за първи път в България пристигат диригентът Даниел Орен, както и двамата солисти, Анна Пироци, която ще бъде Турандот и Хорхе де Леон - Калаф. Пламен Карталов и Даниел Орен работиха заедно за постановките на „Аида“ и „Бохеми“ в Салерно през 2023 и 2024 г.

„Беше ми много приятно да получа поканата от генералния директор на Софийската опера и балет г-н Пламен Карталов. Вече имах удоволствието да си сътруднича с г-н Карталов. Оценявам много неговото уважение към операта и музиката като цяло: той винаги е готов да сътрудничи, за да даде на публиката най-доброто възможно представяне, както музикално, така и артистично“, каза Даниел Орен.

„Много се радвам да дебютирам в Софийската опера през септември и да се върна през ноември след това. Развълнуван съм да се запозная с оркестъра и хора по повод две постановки: „Турандот“ от Джакомо Пучини и Меса да Реквием от Джузепе Верди“ – написа в специално обръщение Даниел Орен, един е от най-вещите съвременни интерпретатори на тяхното творчество.

Даниел Орен е роден в Тел Авив. Когато е на 13, той е избран лично от големия американски диригент и композитор Ленард Бърнстейн да солира в неговите "Чичестърски псалми". Годината е 1968-ма и му предричат бляскаво бъдеще като певец. Орен учи пеене и пиано, но е привлечен от дирижирането и негови ментори са Херберт фон Караян и Франко Ферара. Наградата на конкурса "Караян" отваря вратите към международната му кариера. 

Сега маестро Орен е едно от лицата на Израел на световната сцена. Свързваме го най-вече с важни оперни проекти. Той е ръководил няколко оперни театъра в Италия, дирижира ежегодно постановки на фестивала на Масада и в Телавивската опера.

Кариерата му е стремителна и поканите следват една след друга. Бил е музикален директор на Римската опера, на театър „Верди“ в Триест, театър „Карло Феличе“ в Генуа, театър „Сан Карло“ в Неапол, гост-диригент на най-големите оперни театри, симфонични оркестри и фестивали по света.

В момента е артистичен директор на театър „Джузепе Верди“ в Салерно и от 2019 г. музикален директор на оперния фестивал „Арена ди Верона“. Тази година на прочутия фестивал Маестро Орен дирижира „Бохеми“ и „Тоска“ от Джакомо Пучини, „Аида“ от Джузепе Верди и „Кармен“ от Жорж Бизе.

През годините Даниел Орен е работил в партньорство с някои от големите български певци като Борис Христов, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров. Дирижирах в "Атила" и "Симоне Боканегра" един български глас, който обожавам - Райна Кабаиванска. "Сватосаха ни музикално и тя остана голямата ми сценична любов в продължение на 20 години. Беше моята голяма звезда - моята Тоска, Франческа, Мадам Бътерфлай. Не е имало и няма да се роди друга Бътерфлай като нея.

Но не можа да дойде в Израел. Тя е не само талантлива, но и прекрасна, дори и в своите 80 години. Друга певица, която обичам, бе Гена Димитрова - нейният глас беше невероятен! Поне още 20 години едва ли ще има друга с толкова многоцветен и нюансиран глас", споделял е маестро Даниел Орен.

След двата спектакъла на „Турандот“ през септември Даниел Орен ще се завърне в Софийската опера, за да дирижира на 15 ноември Реквием от Джузепе Верди по случай 150 години от първото изпълнение на творбата. Специално поканени са световните оперни звезди сопранът Марианджела Сичилия, мецосопранът Екатерина Семенчук, тенорът Фабио Сартори и басът Дмитрий Улянов.   

Италианският сопран Анна Пироци днес е сред най-търсените интерпретаторки на едни от най-драматичните партии. Пресата я определя като „Изключителен драматичен колоратурен сопран“. След дебюта си през 2012 г. като Амелия в „Бал с маски“ от Верди кариерата й се развива светкавично, а днес е канена на най-големите оперни сцени, за да изпълнява Лейди Макбет, Абигаиле, Турандот, Медея, Мадалена, Одабела, Норма, Сантуца и др.

В София Анна Пироци ще пристигне след триумфални успехи в ролите на Турандот на фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго с диригент Ренато Палумбо, на Аида на „Арена ди Верона“ под диригентството на Даниел Орен и на Одабела от „Атила“ в Токио под диригентството на Рикардо Мути.

Тази година Анна Пироци стана носителка на 55-та награда „Пучини“. Номинирана е между жените за Международната оперна награда в категория „Оперен певец“.

Тенорът Хорхе де Леон е един от любимците на публиката в родната Испания, която го посреща възторжено, както в големите оперни спектакли, така и в традиционните и много обичани за страната сарсуели.

Ролята на Калаф певецът изпълнява на световните оперни и фестивални сцени. Представи я през изминалия сезон в Севиля и има покана да гостува отново там в същия спектакъл през новия сезон. През лятото Хорхе де Леон имаше серия от спектакли на „Мадам Бътерфлай“ в Шанхайската опера.

Тази година Испанската Академия за сценични изкуства му присъди наградата за „Най-добър оперен изпълнител“ между мъжете.