Даниел Смилов го каза: Ситуацията е взривоопасна

Политика
21:05 - 08 Март 2021
11621
Даниел Смилов го каза: Ситуацията е взривоопасна

От електорална гледна точка ситуацията в страната е взривоопасна. Това каза за „Фокус“ политологът Даниел Смилов, доцент по теория на политиката в катедра „Политология“ на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Според него са възможно големи изненади на изборите.

„Основният въпрос, на който хората трябва да си отговорят, е дали искат запазване на сегашното управление или промяна. Този въпрос ще се наложи по време на кампанията. Запазването на сегашното управление минава през сценарии, които биха трудно приемливи от мнозинството от хора“, каза той.

Предизборната кампания има потенциал да промени разпределението на силите, каза още Даниел Смилов. Запазването на статуквото минава през сложна математическа конфигурация, допълни той. По време на кампанията и дори в последния момент хората могат да променят предпочитанията си.

Оформя се интересна кампания с интересни изборни резултати, предположи политологът. Задачите на партиите, които стоят зад идеята за промяна, не е лесна.

Те трябва да калибрират посланията си, защото има опасности гражданите да ги помислят за недостатъчно решителни, другият вариант е да се покажат като твърде радикални и да уплашат гласоподавателите, добави той.