Даниел Вълчев недоволен от новия Наказателен кодекс

Убийство на горски се наказва по-строго от това на министър-председател или на бременна

Новини
11:55 - 18 Април 2019
1869
Даниел Вълчев недоволен от новия Наказателен кодекс

Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс, възмутен коментира бившият образователен министър и настоящ декан на Юридическия факултет на Алма Матер Даниел Вълчев. Според него законът с последните му поправки не функционира добре и като пример даде уеднаквяването на санкциите като издаването на една и съща присъда за убийството на горски служител или дори решение на съда тя да е по-висока, отколкото тази, предвидена за убийството на премиер или на бременна жена. 

Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността. Това е доказано с множество изследвания, категоричен бе Вълчев пред БНТ. 

През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", заяви иронично юристът и даде за пример промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). КСО е изменян и допълван 13 пъти за една година.

С промените в Закона за бюджета на здравната каса се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, категоричен е преподавателят по право.

Относно идеите на новия правосъден министър Даниел Кирилов, с които се дава възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Вълчев смята че всеки трябва да може да бъде разследван. Нужно е да се гарантира баланс, така че да не се стигне до саморазправа.