Даниела Бобева: Ако някой трябва да се притеснява от Бюджет 2023, това е ГЕРБ

Груба грешка ще е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия, заяви финансистът

Новини
13:12 - 09 Юли 2023
4829
Даниела Бобева: Ако някой трябва да се притеснява от Бюджет 2023, това е ГЕРБ

"Бюджетът никак не е лош, ако бъде изпълнен. Той е единственият възможен в тази ситуация, колкото и рискове да има пред него", заяви проф. Даниела Бобева - финансист, бивш министър и вицепремиер, преподавател в УНСС, и прогнозира, че Бюджет 2023 има достатъчна подкрепа и ще бъде приет.

Според нея, ако някой трябва да се притеснява от този Бюджет, това е ГЕРБ, защото те ще управляват след изтичането на първия ротационен етап на правителството "Денков-Габриел":

"Затова не съм изненадана, че много депутати от ГЕРБ коментират какво се случва с този Държавен бюджет. Ротационното правителство може да се окаже един добър вариант за по-голяма устойчивост на публичните финанси, защото вътре ще се контролират сегашното правителство със следващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат доста по-разумни в дебатите в парламента".

По думите ѝ пред БНР министърът на финансите Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен:

"Не сме имали такъв министър на финансите от въвеждането на валутния борд насам. Толкова разточителен, който откликва на всяко желание за увеличаване на доходи...

Не бих се изненадала, ако той никога не успее да направи бюджет с излишък, както много финансови министри правеха. Всеки министър иска да бъде добър и да раздава, но истината е, че добрият министър е този, който може да казва "Не".

Желанието за покачване на заплати на този етап е доста безотговорно, защото първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също намаляват, което гарантира общо намаляване на цените за следващите месеци. Така че няма основания за сериозни протести".

Проф. Бобева подчерта, че най-грубата грешка, която ще направи правителството, е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс:

"С тази политика се обезсмисля реформата, започната от предишните правителства. Изземването има две много сериозни последици. Първият проблем е, че се поставя под съмнение зеленият преход и ангажиментите, които сме поели с подписването на Зелената сделка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква възможност на мениджмънтът на тези предприятия да ги стабилизира. Това вече е много сериозно, защото, ако трябва да се спасяват в лоши времена, те ще тежат на бюджета на държавата и сакралните 3% ще станат немислими".

В предаването "Неделя 150" проф. Даниела Бобева коментира и перспективата за влизане на България в еврозоната и искания референдум на "Възраждане" за запазване на лева:

"Възраждане" постигнаха целта си, те посяха семето на съмнението сред българските граждани. Ако проследим европейските изследвания, ние сме били най-оптимистично настроени към приемането на еврото, но през последните години се обърна тази тенденция. Паричната политика е изключително сложен феномен и българите знаят, че те не разбират от това, колкото и да им се обяснява, трябват фундаментални знания. Българинът не обича да гласува, още повече по сложни теми".

"Влизането в еврозоната е възможност, която може да бъде използвана по най-добрия начин за българските граждани, ако имаме достатъчно мъдра политическа клада, която да направи всичко необходимо", посочи Бобева.