Дания и Нидерландия също ще са без дипломатически делегации в Пекин

Актуални новини
20:41 - 15 Януари 2022
1557
Дания и Нидерландия също ще са без дипломатически делегации в Пекин

Дания няма да изпрати официални дипломатически делегации на Зимните олимпийски игри в Пекин тази година поради проблеми с човешките права в страната домакин.

"Не е тайна, че от датска страна сме много притеснени за ситуацията с правата на човека в Китай", заяви вчера външният министър Йепе Кофод. "Правителството реши, че няма да посетим Зимните олимпийски игри в Китай".

Решението на Копенхаген беше взето, след като страните от ЕС не успяха да се споразумеят за обща позиция на среща в Брест тази седмица. САЩ бойкотират игрите, за да протестират срещу ситуацията с човешките права в Китай, като към тях се присъединиха Австралия, Великобритания и Канада.

Нидерландия също няма да изпрати официална дипломатическа делегация на Зимните олимпийски игри, поради наложените заради COVID-19 ограничения, заяви по-рано вчера говорител на външното министерство.

"Поради въведените в Китай мерки за борба с COVID-19 би имало само ограничени възможности за двустранните контакти със страната домакин, по време на които да бъдат обсъдени притесненията на Нидерландия за ситуацията с човешките права в Китай", добави той.

Пекин отрича да нарушава човешките права и осъди бойкота като противоречащ на олимпийските принципи.