Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

ЕС
15:20 - 05 Октомври 2022
1606
Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

Датският премиер Мете Фредериксен свика предсрочни парламентарни избори на 1 ноември - седем месеца преди края на нейния мандат, съобщава "Асошиейтед прес".

Общественото одобрение за Фредериксен, която е начело на правителството на социалдемократите от юни 2019 г., намалява през последните седмици поради ролята ѝ в решението по време на пандемията да се унищожи цялата популация от пленени норки в Дания.

През юни комисия, назначена от датския парламент, остро разкритикува правителството на Фредериксен за решението да умъртви милиони здрави норки в разгара на пандемията от коронавирус в опит да защити населението от мутация на вируса.

Проучванията показват, че лявоцентристкият блок е изравнен с дясноцентристката опозиция, която включва партии, които искат да намалят имиграцията.

Според редица политически анализатори настоящият ход на Фредериксен е бил очакван, за да се предотврати гласуването от парламента на вот на недоверие на правителството. Причината е, че една от трите малки леви партии, които подкрепят кабинета на социалдемократите, беше обещала да свика вот на недоверие утре.