Дания отваря училища, градини и ясли

Децата до пети клас се връщат в класната стая след едномесечно прекъсване

Новини
12:36 - 15 Април 2020
2524
Дания отваря училища, градини и ясли

Около 10 000 деца в Дания се завръщат днес в ясли, детски градини и училища, предаде БТА.

След като постигна напредък в спирането на разпространението на новия коронавирус, страната изпраща децата до пети клас обратно в класната стая след едномесечно прекъсване на учебните занятия.

Планира се възобновяване на занятията в половината от общините и 35% от училищата в Копенхаген, посочва АФП.

Училищата трябва да отговарят на определени изисквания, например да има достатъчно разстояние между учениците. Някои от тях ще се нуждаят от още няколко дни, преди да са готови да посрещнат учениците и затова ще отворят врати най-късно в понеделник.

Решението за възобновяване на учебните занятия има за цел да разтовари родителите, които едновременно работят у дома и се грижат за малките си деца заради мерките за социално дистанциране.

Много родители обаче се обезпокоени какви ще са последиците от това, че децата им ще тръгнат отново на училище, при положение че вирусът все още е в Дания и голяма част от света все още не е предприела аналогична мярка, отбелязва ДПА.

Отварянето на училищата ще бъде първата стъпка на Дания към отмяната на рестрикциите, въведени заради пандемията.

Правителството реагира бързо, след като бе установен първият случай на коронавирус в Дания, и на 14 март затвори границите. Ресторантите, кафенетата, питейните заведения, театрите и другите развлекателни обекти обаче ще останат затворени до 10 май.

По данни от вторник в Дания има 6691 потвърдени случаи на Covid-19, от които 299 смъртни.