Дания предлага "зелен данък" върху самолетните билети

ЕС
14:04 - 09 Ноември 2023
1896
Дания предлага "зелен данък" върху самолетните билети

Правителството на Дания предложи в четвъртък налагане на среден данък от 100 датски крони (14,35 долара) върху въздушния транспорт, за да помогне за финансирането на зеления преход на авиокомпаниите, който ще позволи на всички вътрешни полети да използват 100% устойчиви горива до 2030 г., предава Ройтерс.

Около половината от очакваните годишни приходи от 1,2 милиарда крони ще помогнат за финансиране на амбицията всички вътрешни полети да използват само екологични горива до края на десетилетието, се казва в съобщението. Зелени технологии като power-to-X (използване на възобновяема енергия за производство на водород), водород и биогорива ще отговарят на условията за държавна подкрепа, се казва в него.

Другата половина от приходите ще бъдат използвани за парчино подпомагане на възрастни хора, каза правителството.

Съгласно предложението на правителството пътническият данък ще бъде въведен постепенно от 2025 г. До 2030 г. данъкът ще бъде около 9 долара за пътуване в Европа, 34 долара за полети на средни разстояния и 56 долара за дълги разстояния.

"Авиационният сектор в Дания трябва - както всички други индустрии - да намали своя отпечатък върху климата и да се придвижи към зелено бъдеще", каза министърът на климата, енергетиката и комуналните услуги Ларс Агаард в изявление.

Правителството се стреми до 2025 г. да въведе първия вътрешен маршрут, използващ само екологични горива.