Дънов: Ѣ е знакът на Бога

Все по-силни стават призивите за връщане на Ятовата гласна в българската азбука

Мистика
07:10 - 24 Май 2022
32218
Дънов: Ѣ е знакът на Бога

Ятовата гласна не е буквата Я и днес не присъства в българската азбука. Ѣ, ѣ или Ят, двойно Е или Е-двойно е името на 32-та буква от старата кирилица – ѣ, или на 33-та буква от глаголицата - Ят, както и на звука, който те предават.

Кирилската Ят вече не се използва в официалния правопис на нито един славянски език, но продължава да се употребява в църковнославянските текстове. Понякога вместо Ят погрешно се използва приличащата графично на нея Ъ или буквата от сръбската кирилица Ђ.

В края на 19 век започват опитите да бъде премахната тази буква. Българското общество е разделено на две в тази връзка. Едни искат премахването, други – запазването на Ятовата гласна. Правителството на Стамболийски прави правописна реформа и я маха. След това Ятовата гласна е върната в българската азбука от Александър Цанков. През 1945 г. социалистическата власт провежда правописна реформа, с която Ятовата гласна Ѣ и Големият юс - Ѫ се изхвърлят трайно от употреба.

През последните години все по-силни стават гласовете в българското общество, които настояват за връщане на Ятовата гласна в нашата азбука. Мотивите за това обобщава Петър Дънов.

Учителя много пъти повтаря, че Ѣ е знакът на славянството. Това е кардинален космически знак, знак на Бога.

До началото на 20 век този знак присъства извезан със златни конци в горната част до дръжката на бойните знамена на славянските народи. Чрез този Божествен знак България е освободена от 5-вековното турско робство. Петър Дънов уточнява, че Ѣ е създаден от числата 1 и 7 като  Сатурнов знак, образуван от съвпада на Сатурн и Слънцето. Действа поразяващо с положителна сила върху живота на Земята, подобно на светкавица и мълния във времето и пространството.

„Ѣ съедини Небето и Земята, в която дойдоха и се заселиха българите. И България стана Дом Господен. Ѣ е знамето на Ангел Елохим, който е ръководител на България и на целокупното Славянство. Това е звездата, която държи в десницата си и от която излиза Сила и Мощ от Небето и раздава Светлина на земята, Виделина за Небето и Слова за синовете Божии, населяващи Небето и земята”, казва Създателят на Бялото братство.