ДАНС не откри намеса на служител на МО в слуховете за отнемане на деца

Преди два дни вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че човек от военното министерство може да е замесен

Новини
13:52 - 11 Октомври 2019
1428
ДАНС не откри намеса на служител на МО в слуховете за отнемане на деца

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че и неговата проверка, и тази на ДАНС и на прокуратурата са установили, че няма служители на Министерството на отбраната, свързани с разпространяване на слухове за отнемане на деца. Слуховете миналата седмица доведоха до масова истерия,  заради която родители в Сливенско и Ямболско взеха децата си и след това отказваха да ги пуснат на училище отново.

"След извършена проверка установих, че в Министерството на отбраната няма служител или служители, които да са съпричастни към призивите за извеждане на деца от училища и детски градини в Сливенско или в други части на страната.

Главният прокурор и ДАНС също потвърдиха, че няма данни служител или служители на Министерството на отбраната да са замесени в създаването на паника и страх за отнемането на деца", обяви Каракачанов, цитиран от пресцентъра на ведомството си. 

Преди два дни вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че човек от военното министерство може да е замесен. Макар да не назова имена, като потенциален обект на подозрение веднага бе разпознат шефът на пресцентъра на министерството Александър Урумов. Причината е, че освен с комуникациите на отбраната, той се занимава активно и с граждански дейности в качеството си на председател на фондация "Бължарска организация на родителите и децата" (БОРД). Тя бе в първите редици на битката срещу Истанбулската конвенция, редовно влиза в полемики за учебни програми и помагала, чиито автори и разпространяващите ги институции биват обвинявави в "насаждане на джендърство". Една подобна позиция накара дори Софийският университет да реагира с остра позиция лично срещу Урумов - заради позициите му във военното министерство. Това се случи преди около година.