ДАНС уличи Касата в лъжа, проф. Оскар спечели делото

Общество
15:18 - 14 Юли 2022
3729
ДАНС уличи Касата в лъжа, проф. Оскар спечели делото

Лекар №1 за 2020 година проф. Александър Оскар спечели съдебната битка срещу нанесена върху него клевета. След близо 8-месечна съдебна сага той обяви решението на съда с пост в социалните мрежи.

Всичко започна на 12 ноември миналата година, когато в навечерието на парламентарните избори в редица медии се появяват фалшиви информации, че Оскар е източил 178 000 лева от здравната каса с фалшиви прегледи и хоспитализации.

"Още тогава стана ясно, че се касае са активна кампания, целяща моето дискредитиране и наказание за активната ми гражданска позиция по-рано през годината, противопоставяйки се на порочното управление на УМБАЛ “Александровска”, пише Оскар.

Припомняме, че точно д-р Оскар бе човекът, който разкри задълженията на Александровска болница, които започват да се трупат след като неин директор става бившия здравен министър на Бойко Борисов проф. Костадин Ангелов. Задълженията са се увеличили с 6 млн. лева, просрочията – с 3 млн. лева, общата загуба е 65 млн. лева – за последната финансова година, изброи д-р Оскар. Не мога да кажа какво е имал предвид проф. Ангелов, че оборотът на болницата се увеличил двойно по времето на управлението му. Преди 7 години болницата не е имала никакви задължения, сега е в катастрофално състояние, настоя през 2021 година д-р Оскар.

По думите му днес появилите се информации за "източване на здравната каса" от негова страна всъщност цитират проверка на столичната здравна каса само на доболничната дейност на ДКЦ “Александровска”, което ознава, че няма как да има установени “мними” хоспитализации:

"Още тогава стана ясно, че проверката, осъществена през месец август (3 месеца по-рано), е манипулирана и цели само и единствено да се “ударят” неудобите лекари. Още тогава стана ясно, че управителят на столичната здравна каса г-жа Иванка Динева е имала няколко граждански договора с УМБАЛ “Александровска”, по времето, когато директор на лечебното заведение е бил Костадин Ангелов. Също така Иванка Динева е назначена за управител на СЗОК, по времето, когато министър на здравеопазването е Костадин Ангелов", посочва проф. Оскар в публикацията си.