ДАНС влиза в училищата

Спецагенти ще следят за вербуване на децата от джихадисти

Крими
12:43 - 13 Август 2019
3534
ДАНС влиза в училищата

ДАНС влиза в училищата, като спецагенти ще следят за вербуване на децата от джихадисти. Кореспонденцията между МОН и секретната служба ще се води по електронна кодирана система и криптирана връзка, предвижда проектоинструкция за съвместни действия. 

Ако тя бъде приета от правителството, където ще влезе след месец обществено обсъждане, ДАНС ще получи непрекъснат достъп в реално време до масиви, до които в момента може да стига след бавни бюрократични процедури за с размяна на кореспонденция между институциите, което би могло да има фатални последствия, когато става дума за тероризъм, пише "24 часа". 

Причината - по данни на службите все повече ще се пробват да вербуват деца и студенти за терористични атаки. Именно това е целта на бързия достъп до масивите.

Доскоро сред българското общество битуваше мнението, че съобщенията за подготвяне и реализиране на терористични нападения от радикализирани ученици в различни държави от ЕС са далеч от нашата действителност. Скорошният случай в Пловдив, където момче от елитна гимназия и уважавано семейство бе натъпкало тавана си с взривни вещества и поддържало кореспонденция с членове на ИДИЛ обаче показва, че България не е изключена, гласят аргументите на родните служби за национална сигурност. Преди това бе разкрит ученик от Силистра, залитнал по идеите на ИДИЛ по време на пребиваването му в Австрия. Службите наблюдавали и други подобни случаи.

Според данни на Евростат, публикувани преди дни, през учебната 2017-2018 г. във висши учебни заведения в различни градове в България са учили студенти от 115 държави. Записването във вуз у нас е един от най-лесните начини за получаване на право на пребиваване в страната ни.

Според източници от службите немалък процент от тях са водени не от стремеж за получаване на добро образование, а от привилегиите на документа, даващ им право на пребиваване в държава от ЕС и всички произтичащи от това възможности, включително и свободно придвижване в страните от ЕС.

Във фондовете на МОН се съдържа информация за учебните заведения в чужбина, откъдето тези студенти идват. Възможно е агентите от ДАНС да попаднат на студент у нас, който е бил съученик на известен терорист.