Дариткова иска незабавно връщане на парламента в Партийния дом

Депутатката от ГЕРБ моли д-р Симидчиев да премести заседанията

Политика
11:37 - 19 Април 2021
5031
Дариткова иска незабавно връщане на парламента в Партийния дом

Изтъкнатият лекар и бивш шеф на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обяви, че иска незабавното връщане на заседанията на Народното събрание в новата му пленарна зала заради грубо нарушение на всички противоепидемични норми в историческата му сграда. 

"45-то Народно събрание започна вече своята работа. Ще пропусна хаотичното протичане на заседанията и грубото погазване на Правилника за организацията и дейността на Събранието. Ще подмина връщането към аналогов парламент в 21-ви век, при условие, че се пледира за електронно гласуване на избори. По тези теми много се писа и коментира.

Но като лекар не мога да не повдигна въпроса за спазването на противоепидемичните мерки в пленарната зала. Това е недопустимо и в пълен противовес на едногодишните усилия на лекари и специалисти, които се борят с пандемията. Старата парламентарна зала е около 470 квадратни метра. На второто заседание след откриването около 220 народни представители се наложи да престоят в залата около 8 часа рамо до рамо. Не всички носеха маски. Дезинфекция се направи 2-3 пъти", написа Дариткова във фейсбук.

Тя отбелязва, че и пречистването на въздуха е невъзможно, докато в новата зала имало специално изградена нова система за вентилация.

"Факт е, че от трибуната се носеха закани за затриване и заличаване на ГЕРБ. Но не мога да допусна, че обединената анти-ГЕРБ коалиция разчита и на коронавируса за това. А и не съм забелязала вирусът да има политически пристрастия. Отговорността за осигуряване на противоепидемична среда за провеждане на пленарни заседания е на ръководството на 45-то Народно събрание. Ще призова новия председател на Комисията по здравеопазването да се ангажира и да окаже консултативна помощ на председателствуващите Народното събрание, за да се гарантира спазването на противоепидемичните мерки, за да се опази здравето на новоизбраните народни представители и техните семейства", пише още тя. 

И напомня - управлението на кризата с пандемията не е отговорност само на НОЩ и държавните органи, а на всеки един български гражданин, бил той и депутат.