Държавите, които вече не съществуват

Етнически конфликти и борби за независимост са затрили не една държава

Нещо за четене
18:15 - 27 Юни 2022
6962
Държавите, които вече не съществуват

В билзкото минало, поради различни причини се случи така, че някои от съществуващите држави вече ги няма. От етнически конфликти до граждански войни и борби за независимост, политически стремежи, всичко това кара държави да се появяват и изчезват непрекъснато.

Например Съюзът на съветските социалистически републики – СССР е държава, която вече не съществува. Съюзът е създаден през 1922 г. и се простира от Балтийско и Черно море до Тихия океан.

Към края на съществуването си комунистическата страна включва 15 евразийски републики и повече от 100 различни националности и географски е най-голямата държава в света. СССР се разпадна през 1991 г. и много от републиките в него обявиха своята независимост.

Австро-Унгария

Създадена през 1867 г. чрез съюз на Австрийската империя с кралство Унгария, Австро-Унгария включва 11 различни етнически групи и е най-голямата католическа империя по онова време. Тя съществува до 1918 г., когато се поддава на националистически настроение и се разпада на Австрия, Унгария, Полша, Чехословакия и Югославия.

Югославия

Югославия (Земя на южните славяни) се намираше в западно-централния Балкански полуостров. Някога част от Австро-Унгарската империя, Югославия е създадена за първи път през 1918 г., но се нарича Кралство на сърби, хървати и словенци. Става Кралство Югославия през 1929 г.

След Втората световна война монархията е разпусната и страната става комунистическа, под управлението на Йосип Тито.

След смъртта му през 1980 г. Югославия се поддаде на етническо напрежение и жестока гражданска война. В средата на 90-те години на миналия век Югославия се разделя на седем различни държави: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения.

Народна република Тува

През 1921 г., с подкрепата на Русия, болшевиките създават Народна република Тува, която е призната за независима само от СССР и Монголия. Държавата е просъществувала до 1944 г., когато е анексирана от СССР, а днес територията на Танну Тува (на снимката е съвременният флаг на Тува) е част от Руската федерация.

Родезия

Разположена в централната част на Африка Родезия, позната днес като Зимбабве и Замбия, се самопровъзгласява за държава през 1965 г., но не е международно призната за такава. Родезия се администрира от британска южноафриканска компания, търсеща злато, мед и въглища, докато страната придобива независимост през 1979 г. след 14-годишната Родезийска война на Буш.

Кралство Хаваи

През 1795 г. островите Хавай, Оаху, Молокай и Ланай се обединяват под единно правителство. Към 1810 г. целият архипелаг се присъединява към Кралство Хаваи, управлявано от две династии, докато не стане република. То е анексирано от САЩ през 1898 г. Хаваи най-накрая стана 50-ият щат, който се присъедини към съюза през 1959 г.

Германска Демократична Република (ГДР)

След Втората световна война Съюзниците разделят Германия и столицата ѝ Берлин на източна и западна част, създавайки Германската Демократична Република, позната още като Източна Германия.

Социалистическата страна е под контрола на СССР до 1990 г., когато отново се обединява със Западна Германия след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Чехословакия

След разпада на Австро-Унгария е създадена Чехословакия, която включва Бохемия, Моравия и Словакия. След това държавата е окупирана от нацистите, последвано от съветска окупация. В крайна сметка се стига до мирен край на комунизма в Чехословакия след Нежната революция през 1989 г. и през 1993 г. страната се разделя на Чехия и Словакия, като Чехия запазва знамето.

Прусия

Прусия има дълга история и е била една от най-мощните страни в Централна Европа. Страната, предшественик на Германия, спира да съществува през 1918 г., но като свободна държава съществува до 1947 г.

Прусия е известна с военното си майсторство и е имала силен глас в международната политика.

Османската империя

Това е най-дълго съществувалата империя, която се простирала на широки територии около Средиземно и Черно море.

През 19 век империята започва да губи във войни и изпада в дипломатическа изолация. В крайна сметка, спира да съществува през 1922 г., когато Турция - последната най-голяма територия, стана независима.