Държавният дълг на САЩ за първи път над 30 трлн. долара

Някои икономисти са на мнение, че високият дълг на страната не е нездравословен

САЩ
12:08 - 02 Февруари 2022
1370
Държавният дълг на САЩ за първи път над 30 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ за първи път прехвърли 30 трилиона долара, съобщава "Вашингтон поуст".

По данни на Министерството на финансите той възлиза на общо 30,012 трилиона долара, което е рекорден показател за американския държавен дълг.

Рекордните стойности на дълга са достигнати няколко години по-рано от очакваното поради федералните разходи в размер на трилиони долари, които Вашингтон отдели за борба с пандемията, включително 5 трилиона долара за разширяване на обезщетенията за безработица, финансова подкрепа за малкия бизнес и стимулиращи плащания, финансирани със заемни средства.

Въпреки че през първата половина на 2021 г. американската икономика отчете рязко възстановяване на растежа на БВП - съответно 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто, през третото тримесечие растежът се забави до 2,3%. Според експерти това се дължи на разпространението на варианта Омикрон, високата инфлация и проблемите в глобалните вериги за доставки.

Заемите, които много икономисти смятат за необходими, за да се възстанови страната от пандемията, доведоха до толкова голям дълг на страната, че за да го изплати, правителството ще трябва да похарчи по-голяма сума от цялата годишна икономика на САЩ.

Някои икономисти са на мнение, че високият дълг на страната не е нездравословен предвид факта, че икономиката расте, лихвените проценти са ниски, а инвеститорите все още са готови да купуват държавни ценни книжа на САЩ, което им дава сигурни активи, които да им помагат да управляват финансовия си риск. Тези ценни книжа позволяват на правителството да заема пари относително евтино и да ги използва за инвестиции в икономиката.