Държавното тото поема лотариите с талончета

Новини
13:48 - 29 Януари 2020
4945
Държавното тото поема лотариите с талончета

Частни фирми вече няма да могат да организират лотарийни игри с талончета. Този вид хазартна дейност ще бъде поета от държавата в лицето на Българския спортен тотализатор, пише segabg.com.

Това реши парламентът след като одобри със 116 гласа на първо четене промени в Закона за хазарта, предложени от съпредседателя на „Обединени патриоти” Валери Симеонов. Законопроектът, който получи подкрепата на правителството, беше внесен след като стана ясно, че хазната е загубила над 200 млн. лв. през последните 5 години заради занижени такси за лотарийна дейност, които частните оператори плащат.

Предложението на Симеонов се натъкна на остра съпротива от страна на опозиционната БСП. Социалистите се усъмниха, че одържавяването на лотариите се прави, за да се преразпредели хазартният бизнес в България. „Това е едно неподкрепено с нищо обвинение. Мисля, че с моето до момента участие в политиката, в корупция никой не може да ме упрекне”, раздразнено отвърна съпредседателят на „Обединени патриоти”.

От БСП намекнаха, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да си подаде оставката заради скандала с ощетяването на държавния бюджет. „Политическият въпрос е: носи ли министерството на финансите, в частност министърът на финансите, отговорност за шефа на комисията по хазарта, когото той назначава и преди това е бил шеф в НАП. Не носи ли отговорност и за другите членове на комисията?”, запита соцдепутатът Николай Тишев.

Отговор от страна на ГЕРБ нямаше. Хората на Бойко Борисов запазиха пълно мълчание по време на продължилия повече от час дебат. И дума не обелиха и депутатите на ДПС.

Патриотите обаче се хвърлиха на амбразурата. „Не всеки е мераклия да внесе законопроект, срещу който седи една композиция от поне 50 вагона пари годишно. Казвате: дайте сега да гледаме, дайте сега да видиме, един вид да тупаме топката. Изправяме се срещу хора с огромно влияние в тази държава, които няма да се спрат да въздействат върху нас като народни представители. Колкото по-бавно става това нещо, толкова по-голям ще бъде натискът върху нас”, обърна се към социалистите депутатът от ОП Славчо Атанасов.