ДАВАТ 2 млрд. лв. за увеличение на заплатите на чиновниците през 2023 г.

Финансовата министърка Росица Велкова не каза кои са секторите, които са най-облагодетелствани

Новини
15:07 - 04 Декември 2022
5778
ДАВАТ 2 млрд. лв. за увеличение на заплатите на чиновниците през 2023 г.

През 2022 година правителство и парламент са успели да гласуват решения за увеличаване на заплати в публичния сектор, които ще натоварят бюджета за 2023 г. с огромна сума на годишна основа - 1,9 млрд. лв.

В някои органи заплатите са вдигнати с 30%, в някои - с 20%, в трети - с 10%. Има структури, които нямат никакво увеличение. Това обяснява напрежението и стачната готовност в министерство на външните работи. Това коментира в интервю пред БНР финансовият министър Росица Велкова.

Велкова не навлезе в детайли кои системи допринасят най-сериозно за това увеличение в разходите за персонал, но числото е впечатляващо. Според закона за държавния бюджет за 2022 г. общият размер на разходите за персонал по националния бюджет без общините е 7,2 млрд. лв. "Сега" нееднократно критикува, че увеличенията се правят на тъмно, водят до големи разлики между ведомствата и няма яснота за извършените срещу парите реформи. Според Велкова едно редовно правителство трябва да се опита да компенсира тези разминавания.  

Велкова за пореден път защити позицията на служебното правителство, че не е редно да внасят проектобюджет, след като няма те да изпълняват заложените в него политики. Велкова обяви, че помощите заради енрегийната криза за бизнеса и домакинствата трябва да станат строго таргетирани и служебното правителство е готово да разработи такива схеми.

"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за граждани по подоходен критерий. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи предстои да бъдат разработени", обясни Велкова.

"В момента се обясняваме с Брюксел дали схемата за подкрепа с по-ниски цени на горивата не нарушава правата на единния пазар, защото е насочена само към автомобили с българска регистрация. В този вид схемата ще продължи до края на годината. Идеята е подкрепата да остане само за обществения транспорт и за собствениците на лични автомобили, определен с подоходен критерий", обясни Велкова.

Тя припомни, че в НАП има наличен подоходен регистър и когато бъде взето решението каква да е границата, тази информация ще бъде лесно проверима, каза още финансовият министър. Не стана ясно как ще се правят проверки в този регистър и дали това ще става по бензиностанциите. От 1 януари би следвало да са таргетирани и компенсациите за бизнеса заради високите цени на енергията.
Исканията за минимална работна заплата от 850 лв. са прекомерни. Никога не е имало такъв драстичен скок в МРЗ. Всяко увеличение от 10 лв. в МРЗ води до влошаване на салдото по бюджета с около 50 млн. лв. При ръст от 710 на 850 лв. това е равносилно на влошаване на салдото с малко под 1 милиард лева, даде пример Велкова.