Day off в Аржентина след атаката срещу вицепрезидента

Общество
13:08 - 02 Септември 2022
1534
Day off в Аржентина след атаката срещу вицепрезидента

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви 2 септември за почивен ден след опита за убийство на вицепрезидента и бивш президент Кристина Фернандес де Киршнер, съобщи вестник La Nacion. Той обясни, че почивният ден е необходим, за да може "народът на Аржентина в мир и хармония да говори в защита на живота и демокрацията, както и да изрази солидарност с вицепрезидента".

Вечерта на 1 септември 35-годишен бразилски гражданин се опита да застреля вицепрезидента, докато тя слизаше от колата си близо до дома си. Изскачайки от събралите се, той насочи зареден револвер на сантиметри от главата Кирхнер и натисна спусъка, но по някаква причина оръжието е засякло.

Полицията го задържа и днес бе съобщено в обръщение на държавния глава, че в револвера е имало 5 патрона.

"Длъжни сме да възстановим демократичното съжителство, което беше нарушено от езика на омразата, който се разпространи от различни политически, съдебни и медийни пространства. Можем да имаме дълбоки разногласия, но в едно демократично общество не могат да се правят изказвания, които насърчават омразата, защото пораждат насилие и няма възможност насилието да съществува успоредно с демокрацията", каза президентът.

Президентът определи опита за убийство като най-лошото събитие от възстановяването на демокрацията в страната през 1983 г. Той е изненадан, че заместничката му оцеля "по някаква невероятна причина". Атаката е демонстрация нарастващото политическо напрежение в Аржентина и в региона, което постави на нокти политиците от Колумбия до Бразилия, коментира "Ройтерс".

Кристина Фернандес, както е по-известна вицепрезидентът, е много спорна фигура в страната си. Тя е съпруга на бившия президент Нестор Киршнер, наследи го на поста в периода 2007 - 2015 г., съдена е по обвинения в корупция, по които я заплашва 12-годишна присъда и евентуална дисквалификация от заемане на публична длъжност заради обществени поръчки, възложени в началото на XXI век. Мнозина очакваха тя да се кандидатира за Сената и евентуално за президент на общите избори догодина.

В същото време Кристина Фернандес е майстор на популистките послания и има достатъчно симпатизанти, стотици от които се бяха събрали да я приветстват пред дома ѝ, когато стана покушението.

"Когато омразата и насилието преобладават над дебата, обществата се разрушават и възникват ситуации като тези - опит за убийство", каза министърът на икономиката Серхио Маса в "Туитър".

Държавни глави и политически съюзници от целия регион, включително президентите на Чили, Венецуела и Перу и кандидатът за президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, осъдиха нападението, изразявайки солидарност с Фернандес и облекчение, че тя не е пострадала.