Дъждът не спира трета седмица: Калифорния е под вода, обявиха извънредно положение (снимки)

Над 250 000 души са без ток, активзираха се свлачища, принц Хари се евакуира

Любопитно
19:10 - 10 Януари 2023
6950
Дъждът не спира трета седмица: Калифорния е под вода, обявиха извънредно положение (снимки)

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри обявяване на извънредно положение за Калифорния, след като несекващи зимни бури в продължение на повече от седмица причиниха смъртта на 14 души през последните 10 дни и прекъснаха електрозахранването на стотици хиляди домове и предприятия в щата, предадоха АП и Ройтерс. В иначе най-сушавия щат на САЩ не спира да вали от три седмици, като валежите - ту от дъжд, ту от сняг, са особено интензивни в последната седмица.

Над 250 000 души вече няколко дни са без ток, стотици магазини не са заредени, защото камионите и тировете се придвижват трудно заради лошото време, от планините текат кални реки, а 8 свлачища заплашват местните жители. Затворени са много пътища, а стотици гигантски дървета са повалени върху коли и къщи. На практика, всички жители на Калифорния - над 34 милиона души, са под реална заплаха, пише в. "Ню Йорк Поуст" в апокалиптичен репортаж от щата.

Затова и днес Байдън обяви извънредно положение. Декларацията за извънредни ситуации упълномощава Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координира усилията за оказване на помощ при бедствия и да мобилизира ресурси за спешни случаи, се казва в изявление на Белия дом.

Куп свлачища се активизираха в Калифорния и затвориха десетки пътища

Байдън нареди "федерална помощ за допълване на щатските и местните усилия за реагиране поради извънредните условия в резултат на последователни и сурови зимни бури, наводнения и кални свлачища, започнали на 8 януари 2023 г. и продължаващи кък момента“, се посочва още в изявлението.

През последната седмица суровото зимно време предизвика силни пориви на вятъра, които събориха камиони, наводниха улиците на малките градове по крайбрежието на Северна Калифорния и предизвикаха буря, която унищожи кей в Санта Круз. Според PowerOutage.us, създаден за проследяване, записване и обобщаване на прекъсванията на електрозахранването в Съединените щати, над 250 000 домове в Калифорния са останали без електричество, след като бушуващата буря удари региона в началото на годината.

Сред най-засегнатите райони е Монтесито, където живеят Принц Хари и Меган с децата. Твърди се, че още преди 4 дни принца и семейството му  са натоварили най-нужното на колата и са напуснали къщата си. На една от снимките, публикувани в клюкарските сайтове, принцът е в ботуши. Хари се оправда, че е напуснал Калифорния, тъй като е на турне за премиерата на сензационните си мемоари.

Монтесито, САЩ. Принц Хари, нахлузил гумени ботуши, товари най-необходимото в джипа си в компанията на кучето. Фамилията на принца напусна дома си още преди дни