ДБ към Радев: Третият мандат е мандат на диалога за излъчване на кабинет (ВИДЕО)

Христо Иванов против нови избори, иска правителство в рамките на този парламент

Топ
15:34 - 15 Юли 2022 (обновена)
4223
ДБ към Радев: Третият мандат е мандат на диалога за излъчване на кабинет (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев приветства желанието на Демократична България да работи за създаване на стабилно правителство в рамките на настоящия парламент. В 15,30 ч. започна срещата на държавния глава с представители на ДБ като част от консултациите на Радев преди връчването на третия мандат.

Президентът попита ДБ с кого са готови да разговорят за бъдещ кабинет, около какви приоритети биха се обединили и докъде биха отишли на компромис.

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов отговори, че ако получат мандат за съставяне на правителство ще получат максимални усилия да намерят необходимата парламентарна подкрепа за одобрение на кабинета и на една бъдеща управленска програма.

"Ако ни бъде даден мандат - предвиждаме да водим диалог в сегашната четворна коалиция, която се разпадна. С много сериозни изводи, като например недобрата конструкция на самия процес на взимане на решения, заяви съпредседателят на "Демократична България".

Иванов изтъкна, че евентуални избори ще ни доведат отново до непрекъсната спирала от предсрочни вотове, които няма да доведат до нищо добро в разгара на вътрешна и външна криза.

Депутатът каза още, че хората очакват от тях резултати, а не драми. Според него политическите лидери трябва да направят крачка назад, за да реализират един успешен мандат. По думите на Христо Иванов управленската програма, изработена по време на съставянето на сегашното правителство е добра основа и за евентуално бъдещо управление.

Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент, каза още съпредседателят на ДБ Христо Иванов при президента.

„Ако не започнем веднага решаването на тези кризи, не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. И тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена“, добави той.

Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания, каза Иванов.

Той няколко пъти заяви, че ДБ са готови да участват в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори.